‚Mějte nabité telefony, zásobu vody a svítilny.‘ Ukrajina bude od čtvrtka pravidelně vypínat elektřinu

Ukrajinci musí od čtvrtka 20. října počítat s postupným vypínáním elektrického proudu po celé zemi. Očekává se, že zaváděná omezení nepotrvají déle než čtyři hodiny, uvedl server RBK-Ukrajina s odvoláním na vyjádření energetické společnosti Ukrenerho. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Rusko ve středu na Ukrajině zničilo tři energetická zařízení. Ukrajince upozornil, aby byli od čtvrtka při spotřebě energií šetrní.

Tento článek je více než rok starý.

Kyjev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ranní pohled na východní část Kyjeva.Od čtvrtka  začíná Ukrajina omezovat dodávky elektrické energie

Ranní pohled na východní část Kyjeva.Od čtvrtka začíná Ukrajina omezovat dodávky elektrické energie | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Vypínání elektřiny si vynutily ruské útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, které od 10. října napáchaly větší škody než za předchozích bezmála osm měsíců války. Energetické objekty se staly terčem i středečních útoků, jak upozornil i Zelenskyj. O která zařízení se jednalo, neupřesnil.

„V některých oblastech jsme zaznamenali pokrok, ale bohužel tu byly i zásahy. Nepřítel dnes zničil tři energetická zařízení,“ uvedl prezident v pravidelném večerním projevu. Obnovit energetický systém podle něj nějakou dobu potrvá, obyvatelé Ukrajiny proto podle něj nemají zapínat nepotřebná zařízení a šetřit energiemi.

Napájení Záporožské elektrárny se podařilo obnovit. Podle společnosti Rusko ignoruje jadernou bezpečnost

Číst článek

Elektřina může být podle Ukrenerho i Zelenského vypnuta od sedmé ráno do deseti večer (od 6:00 do 21:00 SELČ). Konkrétní informace si mají občané vyhledat na webech oblastních odboček.

„Počasí se zhoršuje. Prosím, postarejte se o to, abyste do zítřejších 7.00 měli nabité telefony, powerbanky, zásobu vody, svítilny a baterky do nich. Taky teplé ponožky a oblečení. Prosím informujte všechny, kdo nepoužívají sociální sítě, aby také byli připraveni,“ dodala společnost.

O omezení dodávek elektřiny od 20. října nejprve informovala prezidentská kancelář, která vyzvala Ukrajince, aby elektřinou maximálně šetřili. Ruské útoky vážně poškodily okolo 40 procent energetických objektů, dodal server RBK-Ukrajina.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme