Ministr obrany Šojgu nařídil stažení ruských vojsk z pravého břehu Dněpru v Chersonské oblasti

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu ve středu nařídil stažení ruských vojsk z pravého břehu Dněpru v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny, uvedl podle agentury TASS jeho resort. Na pravém břehu řeky leží středisko oblasti Cherson, jedno z největších měst, které se ruským vojskům podařilo během invaze na Ukrajinu dobýt.

Tento článek je více než rok starý.

Sledujeme online Moskva (Aktualizováno: 18:41 9. 11. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojáci v ukrajinském Severodoněcku

Vojáci v ukrajinském Severodoněcku | Foto: Oleksandr Ratushniak | Zdroj: Reuters

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak ve středu ale sdělil, že dělat ze Šojguova prohlášení závěry ohledně reálného stažení Rusů z Chersonu by bylo ukvapené. Kyjev podle něj nevidí žádné známky toho, že by se Rusové chystali opustit Cherson bez boje.

Ve městě podle něj zůstává významná část ruských sil, a do regionu se dokonce přesouvají další ruští vojáci.

Západ by měl soudit sám sebe, odpovídá Kreml na českou výzvu ke vzniku trestního tribunálu

Číst článek

„Zahajte stahování vojsk a přijměte veškerá opatření k zajištění bezpečné přepravy vojáků, zbraní i techniky za řeku Dněpr,“ řekl Šojgu veliteli ruských invazních sil na Ukrajině Sergeji Surovikinovi.

Velitel mu odvětil, že ruská vojska zaujmou obrané pozice na levém břehu řeky. Manévr se podle něj uskuteční „v nejbližší době“.

Kyjev na středeční Šojguovo oznámení zareagoval skepticky.

„Dokud nad městem Cherson nebude vlát ukrajinská vlajka, nemá smysl o ruském ústupu mluvit,“ řekl Reuters představitel ukrajinské prezidentské kanceláře Podoljak. „Ukrajina nepřikládá ruským prohlášením pozornost, slova a činy se liší,“ dodal.

Na twitteru napsal, že ukrajinské síly dál pokračují v osvobozování území a vycházejí přitom z informací rozvědek, a nikoli z výroků v médiích.

Nad stahováním Rusů z Chersonu vyjádřil pochyby také šéf správy sousední Mykolajivské oblasti Vitalij Kim. „Když Rusové něco říkají, tak to znamená, že udělají opak,“ napsal na sociální síti Telegram.

Přesun ruské armády z pravého břehu Dněpru na levý v Chersonské oblasti trvá již několik týdnů. Ruská okupační správa kromě toho od října organizuje evakuaci civilistů v regionu.

Rusové opět vyslali drony na ukrajinská města. Během noci zasáhly Dnipro a Kryvyj Rih

Číst článek

Už minulý týden zástupce ruských okupačních úřadů v regionu Kirill Stremousov uvedl, že ruská vojska se patrně budou stahovat ze západního břehu Dněpru, ukrajinští představitelé ale varovali, že tvrzení Rusů o stahování může být součástí jejich taktiky a může se jednat o past. Stremousov ve středu podle ruské správy zahynul při dopravní nehodě.

Ruští vojáci zničili na pravém břehu Dněpru několik mostů, aby zpomalili postup ukrajinských sil, uvedl poradce šéfa ukrajinské správy Chersonské oblasti Serhij Chlaň. Protiofenzivu ve snaze vytlačit Rusy z pravého břehu Dněpru a osvobodit samotný Cherson ukrajinská armáda vede od srpna.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme