Českem se přehnala sněhová bouře. Silnice pokryla ledovka

Česko v noci zasáhl silný vítr a sněhová bouře. Zejména v horských oblastech se vytváří jazyky a závěje, na mnoha místech pokrylo silnice také náledí. Pondělí je tak ve znamení desítek dopravních nehod. Nejvíce problémů je na Vysočině, v Libereckém kraji a na Ústecku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolona na silnici E59 na Jihlavsku

Kolona na silnici E59 na Jihlavsku | Zdroj: ČTK

Na Liberecku zavála sněhová bouře většinu horských silnic. Správci cest v Krkonoších nebo Jizerských horách proto museli k odklízení sněhu nasadit veškerou techniku.

Nejhorší situace je na Semilsku. Do oblasti Benecka, Poniklé a Roudnice doporučují silničáři sněhové řetězy. Silný nárazová vítr totiž silnice ihned zafoukává a tvoří se sněhové jazyky. Ty hrozí také na Českolipsku a Jablonecku v oblastí Příchovic a Harrachova, kde místy připadlo až čtvrt metru sněhu.

Po silném sněžení se také zvýšilo lavinové nebezpečí v Krkonoších, a to na třetí stupeň z pětibodové škály. Třetí stupeň je nejzrádnější, túry už vyžadují zkušené posouzení.

Aktuální informace o dopravní situaci můžete zjišťovat na webu Zelené vlny anebo ze svých mobilních telefonů na wap.rozhlas.cz.

Špatně sjízdné jsou silnice také na Vysočině. Policie varuje řidiče, vůbec nevyjížděli ven, pokud nezbytně nemusí. Krátce po půlnoci zasahovali u nehody dvou kamionů na trase mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem, při které se zranili dva lidé.

Po ránu dělaly největší problémy sněhové jazyky, které způsobily dopravní komplikace hlavně ve směru z Jihlavy na Znojmo a z Jihlavy na Havlíčkův Brod. Hasiči také v několika případech odstraňovali i stromy spadlé na vozovku, jeden z nich poškodil zaparkované osobní auto.

Na dálnici D1 mezi 152. až 153. kilometrem směrem na Brno se v levém jízdním pruhu střetlo šest vozidel. Vytvořila se přibližně tři kilometry dlouhá kolona vozidel.

Komplikace jsou i na kolejích. Kvůli kalamitě byl úplně ochromen provoz mezi Novým Městem na Moravě a Bystřici nad Perštejnem. Kvůli nesjízdným cestám navíc nebylo možné ani zavést náhradní autobusovou dopravu. Vlaky stály také mezi Svitavami a Poličkou, kolem poledne už se ale všude jezdilo normálně.

Na namrzlých a zasněžených silnicích havarovala ráno řada aut na severní Moravě. V Ostravě-Polance nad Odrou se čelně střetl autobus s avií, čtyři lidé utrpěli zranění. Poté se v Ostravě v ulici Štramberské a Pohraniční srazily další dva autobusy, výsledkem této nehody byl jeden zraněný.

Také na hlavním tahu z Ostravy do Frýdku-Místku policie v obou směrech zaznamenala několik hromadných nehod, které se obešly bez zranění.

V Ústeckém kraji byly kvůli přívalům sněhu a silnému větru uzavřeny od noci až do dopoledne čtyři silnice na Chomutovsku. Nedalo se jezdit například mezi Horní Halží a Klínovcem, asi pětisetmetrový úsek byl neprůjezdný také mezi obcemi Měděnec a Přísečnice.

Sněžit bude i v noci

Jak Radiožurnálu potvrdil Miloš Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu, sněžit bude i dnes v noci. V západní části republiky napadne do úterního dopoledne dva až 15 centimetrů sněhu.

“Na frontálním systému očekáváme dnes vpodvečer od severozápadu sněžení. v nižších polohách, zejména v jihozápadní části území budou srážky smíšené nebo i dešťové, ojediněle i mrznoucí. Vzhledem k zesílenému větru se opět během noci začnou tvořit sněhové jazyky,“ uvedl Dvořák.

Upozornění na sněhové jazyky platí pro celé Čechy vyjma Prahy, na Moravě pak pro Olomoucký kraj. Řidiči mohou očekávat zhoršené podmínky v polohách nad 500 metrů, a to do úterního odpoledne. Náledí nebo ledovka hrozí v noci na celém území České republiky.

Meteorologové nicméně předpovídají, že před sebou máme poslední zimní dny. Na konci týdne se počasí vylepší a o víkendu teploty stoupnou až na 18 stupňů.

Aleš Procházka, Martin Hromádka, Ivana Schoffelová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme