Farmářské léto na Mladoboleslavsku končí, příští týden zamíří na Berounsko
Farmářské léto je v plném proudu. Dnes odpoledne zavítá do Chotětova a rozloučí se s Mladoboleslavskem. Příští týden totiž zamíří na Berounsko. Návštěvníci tam ochutnají pečivo z biopekárny z Nenačovic. Na Mladoboleslavsku byl tento týden o medu.
„Hezké odpoledne, dámy a pánové. Jsme Český rozhlas Region, rádio vašeho kraje a zajeli jsme do vaší obce s Farmářským létem,“ přivítala všechny návštěvníky Farmářského léta moderátorka Iveta Chlumská.
I v Katusicích bylo celé odpoledne medové.
„Ony to včely udělají samy, to je pravda, ale má to jednu závadu. Protože to namíchají s trubčími buňkami,“ vysvětloval několika zájemcům včelař Pavel Honzů.
Farmářské léto v Katusicích zprostředkovala posluchačům reportérka Jana Huzilová
Nám prozradil, co návštěvníky Farmářského léta nejvíce z oblasti včelařství zajímá:
„Samozřejmě, vnitřek úlu není zcela běžná záležitost. Pak jsou dotazy na druhy medu. Jaký je rozdíl mezi normálním a pastovaným medem. Vlastně je to ten samý med, pouze je mechanicky zpracovaný,“ vysvětluje rozdíl včelař Pavel Honzů a dává ochutnat staročeskou pochoutku:
„Neboli strdí, to je medový plást. To, co Praotec Čech říkal, mléko a strdí,“ říká a přidává další informace o medu:
„Obsahuje spoustu dobrých látek pro lidský organismus. Je to vlastně takový všelék. I podle sebe mohu říci, že vlastně prakticky nevím, co je chřipka,“ pochvaluje si Honzů.
To už reportérka míří ke dvojici dam, k Heleně Kormošové a Heleně Měšťanové z Katusic:
„Mám med ráda,“ říká první. „Někdy není k dostání, ráda si ho koupím. Do čaje, na chleba. Dříve jsem i ráda pekla.“
„Med je tady výborný, moc dobrý,“ přitakává druhá.
Famářské léto vítá i nezávislá starostka Katusic Eva Ulmanová:
„Je to úžasná akce a myslím, že bychom se měli všichni domluvit a kupovat české zboží.“