Hostětín na Zlínsku provoněla jablka ve všech možných podobách

Podpora pěstování krajových odrůd ovoce a rozvoj tradičních řemesel. To jsou dva z mnoha cílů, které si klade Jablečná slavnost v Hostětíně. Příznivci zdravých potravin a lidového umění sem zamířili už podeváté. V prostorách Ekologického institutu Veronica se mimo jiné ochutnával biomošt, v zasedací síni obecního úřadu pak jablečné moučníky místních hospodyněk.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libor Beránek z ekologického institutu Veronica obsluhoval lis na jablka.

Libor Beránek z ekologického institutu Veronica obsluhoval lis na jablka. | Zdroj: ČTK

Mezi speciality jablečné slavnosti patří výstava moučníků zdejších hospodyněk. Své umění letos předvedlo 49 žen. Hospodyňky prozradily, co všechno se z jablek dá udělat:

„Všechno – štrúdly, moučníky, koláče, muffiny, klasické kynuté buchty. Letos je nadbytková úroda, jablek jsme měly dost.“

Přehrát

00:00 / 00:00

ORž Jablka.mp3

Mezi držitele známky tradice Bílých Karpat patří i Monika Němečková s paličkovanou krajkou.

„K ručním pracím jsem se dostala díky mamince, která vyšívala, háčkovala, pletla, ale v rodině jsem paličkovala jako první já.“

V bohatších rodinách sloužila krajka jako ozdoba na kroje. A naopak například v chudším Valašsku sloužila jako ochrana oděvu. Stará krajka se sundala a našila nová, oděv zůstal nepoškozený.

Podle Libora Banánka, který se stará o zdejší moštárnu, by se lidé měli věnovat pěstování především původních jablečných odrůd.

„Ukazuje se, že ty původní jsou odolnější vůči nemocem a v podstatě i ta jejich doba plodnosti je výrazně vyšší, než u druhů nových. Vysokokmenné stromy plodí i po 80 letech.

Michaela Vydrová, Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme