Hostětín na Zlínsku provoněla jablka ve všech možných podobách
Podpora pěstování krajových odrůd ovoce a rozvoj tradičních řemesel. To jsou dva z mnoha cílů, které si klade Jablečná slavnost v Hostětíně. Příznivci zdravých potravin a lidového umění sem zamířili už podeváté. V prostorách Ekologického institutu Veronica se mimo jiné ochutnával biomošt, v zasedací síni obecního úřadu pak jablečné moučníky místních hospodyněk.
Mezi speciality jablečné slavnosti patří výstava moučníků zdejších hospodyněk. Své umění letos předvedlo 49 žen. Hospodyňky prozradily, co všechno se z jablek dá udělat:
„Všechno – štrúdly, moučníky, koláče, muffiny, klasické kynuté buchty. Letos je nadbytková úroda, jablek jsme měly dost.“
Mezi držitele známky tradice Bílých Karpat patří i Monika Němečková s paličkovanou krajkou.
„K ručním pracím jsem se dostala díky mamince, která vyšívala, háčkovala, pletla, ale v rodině jsem paličkovala jako první já.“
V bohatších rodinách sloužila krajka jako ozdoba na kroje. A naopak například v chudším Valašsku sloužila jako ochrana oděvu. Stará krajka se sundala a našila nová, oděv zůstal nepoškozený.
Podle Libora Banánka, který se stará o zdejší moštárnu, by se lidé měli věnovat pěstování především původních jablečných odrůd.
„Ukazuje se, že ty původní jsou odolnější vůči nemocem a v podstatě i ta jejich doba plodnosti je výrazně vyšší, než u druhů nových. Vysokokmenné stromy plodí i po 80 letech.