Hostětín na Zlínsku provoněla jablka ve všech možných podobách

Podpora pěstování krajových odrůd ovoce a rozvoj tradičních řemesel. To jsou dva z mnoha cílů, které si klade Jablečná slavnost v Hostětíně. Příznivci zdravých potravin a lidového umění sem zamířili už podeváté. V prostorách Ekologického institutu Veronica se mimo jiné ochutnával biomošt, v zasedací síni obecního úřadu pak jablečné moučníky místních hospodyněk.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libor Beránek z ekologického institutu Veronica obsluhoval lis na jablka. | Zdroj: ČTK

Mezi speciality jablečné slavnosti patří výstava moučníků zdejších hospodyněk. Své umění letos předvedlo 49 žen. Hospodyňky prozradily, co všechno se z jablek dá udělat:

„Všechno – štrúdly, moučníky, koláče, muffiny, klasické kynuté buchty. Letos je nadbytková úroda, jablek jsme měly dost.“

Přehrát

00:00 / 00:00

ORž Jablka.mp3

Mezi držitele známky tradice Bílých Karpat patří i Monika Němečková s paličkovanou krajkou.

„K ručním pracím jsem se dostala díky mamince, která vyšívala, háčkovala, pletla, ale v rodině jsem paličkovala jako první já.“

V bohatších rodinách sloužila krajka jako ozdoba na kroje. A naopak například v chudším Valašsku sloužila jako ochrana oděvu. Stará krajka se sundala a našila nová, oděv zůstal nepoškozený.

Podle Libora Banánka, který se stará o zdejší moštárnu, by se lidé měli věnovat pěstování především původních jablečných odrůd.

„Ukazuje se, že ty původní jsou odolnější vůči nemocem a v podstatě i ta jejich doba plodnosti je výrazně vyšší, než u druhů nových. Vysokokmenné stromy plodí i po 80 letech.

Michaela Vydrová, Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme