V lese začínají růst čirůvky, houbařští specialisté se vydávají na lov
Nejen hřibům dávají houbaři pro letošní sezónu pomalu sbohem. Nyní ale přichází čas podzimních hub, zejména čirůvek, které se pro svou širokou paletu chutí a vůní řadí k houbařským delikatesám. Na spodku klobouku mají lupeny, rády rostou pod bohatou vrstvou listí či jehličí a můžeme na ně narazit i na zahradě.
Aktuálně vládne teplé počasí. Na otázku, zda mrazy během října nezničily mnoho podzimních druhů, mykolog Jihočeského muzea Miroslav Beran odpovídá, že záleží na druhu a na vláze.
„Ty, které mají buď nějaký sliz nebo v sobě mají něco jako nemrznoucí kapalinu, tak ty přežily a rostou dál. Limitujícím faktorem v těchto dnech pro pozdně podzimní druhy bude vláha. V některých oblastech pršelo málo a po těch mrazech tam bylo poměrně sucho, takže tam asi neporostou,“ řekl.
Dodal, že tam, kde pršelo víc, není důvod, proč by houby nerostly, zejména čirůvky. Při sběru čirůvek však musejí být houbaři velmi opatrní, protože se dělí na jedlé a jedovaté. Nezkušený houbař by je mohl zaměnit.
V zimním čase si houbaři mohou pochutnat na houbách, které rostou hlavně na listnatých stromech, jako penízovka sametonohá a hlíva ústřičná.