Zemřela Dana Zátopková, olympijské vítězce a manželce Emila Zátopka bylo 97 let

Zemřela Dana Zátopková, bylo jí 97 let. Nebyla jen manželkou Emila Zátopka, ale především významnou československou atletkou. Na olympijských hrách získala dvě medaile (zlatou a stříbrnou) a dvakrát byla mistryní Evropy. Zejména v posledních letech byla oblíbeným a vítaným hostem mnoha sportovních akcí a lidé ji vnímali jako výraznou morální autoritu. Informaci serveru iROZHLAS.cz potvrdil ředitel ASC Dukla Praha Jaroslav Priščák.

Praha (Aktualizováno: 10:15 13. 3. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dana Zátopková

Dana Zátopková | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Dozvěděli jsme se velmi smutnou zprávu, že odešla olympijská vítězka Dana Zátopková, která pro reprezentaci Československa, České republiky a armádního sportu udělala strašně mnoho. Čest její památce,“ řekl serveru iROZHLAS.cz Priščák.

Šílím, jak holky dnes běhají skoro nahaté, říká Zátopková a vzpomíná, jak oštěpem trefila Inda

Číst článek

Dana Zátopková, rozená Ingrová, se narodila v Karviné 19. září 1922, shodou okolností ve stejný den jako její manžel Emil Zátopek. Jejím strýcem byl československý legionář a později ministr národní obrany londýnské exilové vlády Sergěj Ingr.

Celé dětství a dospívání prožila na Slovácku v Uherském Hradišti, kam se s rodiči přestěhovali, když jí bylo šest let.

K atletice se Zátopková poprvé dostala během studia na gymnáziu v Uherském Hradišti, souběžně se ale věnovala i házené. Právě na atletických závodech potkala svého budoucího muže Emila.

V hodu oštěpem začala Zátopková soutěžit v roce 1946 a ještě v témže roce se stala mistryní republiky. O dva roky později už jela reprezentovat Československo na olympijské hry, které pro ní v životě hrály velkou roli.

„Můj život nasměrovala olympiáda v roce 1948 v Londýně. Po válce a strastiplných zážitcích se naráz všechno rozzářilo. Sešlo se tolik lidí, všichni se měli naráz rádi. Bylo to krásné a obrovsky to na mě zapůsobilo,“ líčila pro Radiožurnál první letní poválečnou olympiádu Zátopková.

„Byla jsem tak okouzlená tou událostí a tím, že jsou lidé schopní uspořádat si takovou událost po tak špatném zážitku, jakým byla druhá světová válka. Když jsem z Británie odlétala, řekla jsem si, že udělám všechno možné, abych byla i na další olympiádě. Usměrnilo mě to tak, že jsem se po zbytek života věnovala sportu. A nelituji toho, bylo to fajn,“ popsala oštěpařka, která se krátce po hrách provdala za Emila Zátopka.

Dana Zátopková

* 19. září 1922 v Karviné-Fryštátu - 13. března 2020 v Praze
- Česká házenkářka a později reprezentantka v hodu oštěpem.
- Zlatá medailistka z Helsinek 1952, stříbrná z Říma 1960.
- Dvojnásobná mistryně Evropy, třináctinásobná mistryně republiky.
- Držitelka posledního světového rekordu dosaženého dřevěným oštěpem (57,53).
- S Emilem Zátopkem se vzali 24. října 1948. Byli spolu 52 let do smrti Zátopka v roce 2000.
- Držitelka Medaile Za zásluhy.

Největšího úspěchu se oštěpařka dočkala o čtyři roky později v Helsinkách, kde získala olympijské zlato ve stejný den, jako její manžel zvítězil v běhu na 5000 metrů.

„On odcházel od vyhlášení vítězů, tak jsem řekla: ‚Tak, a teď mi tu medaili půjčíš pro štěstí.‘ Emil mi ji dal a já šla závodit. No a hned prvním hodem jsem hodila olympijský rekord. To bylo přes 50 metrů a tím jsem i vyhrála,“ vzpomínala na momenty v roce 1952 Zátopková.

Svůj „pracovní nástroj“, kterým v Helsinkách získala olympijské zlato, nakonec v průběhu let zrecyklovala. „Je v muzeu coby koště. Pán z muzea z Kopřivnice sem občas chodí a už mi ho sebral, že vypadá omšele a že je ho potřeba dát do muzea,“ popsala v rozhovoru pro iROZHLAS.cz.

V následujících letech sbírala další úspěchy – dva tituly mistryně Evropy z let 1954 a 1958, stříbro z římské olympiády v roce 1960, vylepšení světových rekordů nebo další zisky mistrovského titulu Československa. Těch celkem získala třináct.

Po ukončení aktivní sportovní kariéry v roce 1962 se začala věnovat trenérské činnosti. „Emil vyletěl z armády a nemohl nikde sehnat práci. Nakonec skončil u vrtů, já jsem se jakž takž udržela na Československém svazu tělesné výchovy a sportu v pozici ústředního trenéra. Dokázali jsme se s tím vyrovnat. Říkali jsme si, že ve sportu jsme zanechali dostatečnou stopu, a to nám stačí. Že hlady neumřeme,“ vyprávěla.

Zátopková zároveň byla dvanáct let členkou ženské komise Mezinárodní atletické federace a v roce 1988 jí byl udělen Olympijský řád. O patnáct let později převzala medaili Za zásluhy.

wei, tat, kyk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme