Cyklisté zkoušejí štěstí mezi zahraniční elitou

Jestli někdy v minulosti odešlo více českých cyklistů do zahraničních stájí vyšší kategorie, bylo to právě loni. Teď už mají silničáři za sebou první sezónu v nových působištích. Museli si zvykat na nové prostředí, vyšší nároky na výkonnost a soužití s hvězdami světového formátu. Jak se to povedlo třem z nich?

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Sosenka

Ondřej Sosenka | Foto: sosenka.cz

Tomáš Konečný hájí barvy prvodivizního belgického Domo-Farm Frites, kam přestoupil z českého Wüstenrotu-ZVVZ, týmu Jiřího Ženíška. Je to zkušený 28letý závodník, který začíná zúročovat léta tréninků. Ondřej Sosenka (26) vyměnil dres druhodivizního PSK Unit Expert za druhodivizní CCC-Mat z Polska. Je tedy v jakési mezifázi, těsně pod hranicí vstupu do elitní stáje. A nejmladší z naší trojice? Třiadvacelitý Pavel Zerzán jde úplně jinou cestou. Odešel z Maglificia (Itálie, nižší divize) a svoji první profesionální smlouvu podepsal rovnou do slavného italského celku Mapei-Quick Step.

Pomalejší vstup do sezóny plně vynahradil Tomáši Konečnému její špičkový závěr. Vyhrál etapu na Vueltě a dojel devátý na mistrovství světa. Sám Konečný tušil, do čeho jde - rozhodující ale považoval přijetí v týmu. "Na tom, jestli mě respektují a na šanci prosadit se na závodech," říká Tomáš Konečný, "byly dvě možnosti: buď jsem mohl být odkázán jen do role pomocníka, nebo dostat šanci, abych se prosadil." Nutno podotknout, že ji dostal a využil beze zbytku. Stáj Domo-Farm Frites závodila v letošní sezóně poprvé a tým byl tedy poskládán nově. Také to Tomáši Konečnému pomohlo: "Šance prosadit se byla trochu větší, než když člověk přijde do týmu, který je zaběhnutý a své lídry už má."

Lídři stáje Domo-Farm Frites ale nejsou žádní nováčci. Vévodí jim ostřílený Belgičan Johan Museeuw, který má obrovskou autoritu a v těší se i velké popularitě. Nechybí lošký mistr světa Romans Vainštejns a také slavný Francouz Richard Virenque. Hvězdy ale, možná překvapivě, nezpychly a k ostatním mají vřelý vztah: Alespoň to tvrdí Tomáš Konečný: "Ke všem v týmu se chovají perfektně a se všemi vycházejí. Vůbec na nic si nehrají." V závěru sezóny Konečný při závodech často spolupracoval s Virenquem. "Když se mi podařilo vyhrát etapu, dokonce prohlásil, že z toho měl větší radost než kdyby vyhrál on. Protože těch závodů vyhrál už mnoho, ale pro mě to byl takový odrazový můstek. Člověk pak měl v očích slzy, když to řekla tak velká hvězda," dokládá Konečný pravidlo, že se lépe daří v týmu, kde spolu jezdci i lidé okolo drží spolu.

Ondřej Sosenka je v jiné pozici. CCC-Mat ho považuje za jednoho ze svých vůdců. Jednoduché to ale neměl ani on. Druhý z lídrů je nejlepší polský cyklista Piotr Przydzial. S ním měl Sosenky zpočátku trochu problémy: "Piotr je nesmírně ambiciózní závodník, chtěl být lídrem na všech závodech." Nezbývala tedy jiná cesta, než Przydziala porážet v časovkách a přesvědčit tak o svých kvalitách. "V závěru sezóny už byly i závody, kde se jelo i na mě. Příští rok ze začátku, třeba na Závod míru, jsem lídrem a Przydzial je na konec sezóny. Je to tak lepší pro nás oba," prozrazuje Sosenka řešení, jaké v týmu vymysleli.

Cyklistika je v Polsku možná ještě populárnější než u nás. Odpovídají tomu také profesionálnější podmínky, které byly jedním z důvodů, proš Sosenka požádal o polský pas. Nechce ale stále závodit jen ve druhé divizi. Příští rok by měl být pro něj poslední na této úrovni. "Buď bude první divize náš tým a pokud nebude, odejdu jinam. Mám už konkrétní nabídky z Lampre, za které jezdí Ján Svorada i Milan Kadlec, jednal jsem i s Deutsche Telecomem," nastínil Ondřej Sosenka směr, kterým by se mohl vydat v sezóně 2003.

Pro 23-ti letého Pavla Zerzána je angažmá u Mapei jeho první v profesionální kariéře. Zatím se na velkých závodech neobjevoval, přesto si po prvním roce nestěžuje. "Byl to rok sbírání zkušeností. Dostal jsem rány, byl jsem ale i spokojený. Byl to rok zajímavý a myslím, že mi hodně dal. Takto si to asi představovali i v Mapei," zhodnotil svoji první sezónu ve světě velké cyklistiky. V týmu je s hvězdami, které ho, podobně jako Konečného, přijaly velmi vřele. I se jejich pomocí se může vypracovat. Tomu odpovídají i smělé Zerzánovy plány. "Čekám, že se mi povedou nějaké výsledky. Ty by mi pomohly i k prodloužení smlouvy s Mapei. O to bych hodně stál," netají se ambicemi Zerzán. "V Mapei znamená úspěch jedině vyhrát. Já sám bych byl rád, kdyby se mi podařilo v některých etapách, nebo jednorázových závodech dojet mezi prvními pěti."

Boom přestupů do první divize letos pochopitelně nenastal. Spíše výjimkou je Milan Kadlec, který nespokojený opustil italskou Mobilvettu a bude závodit v Lampre. Ostatní si spíše snaží upevnit vydobyté pozice v týmech a tak je možné předpokládat, že se přestupová škatulata rozhýbou třeba za rok. Známější z českých borců by mohli měnit mezi elitními stájemi, další se do nich budou chtít dostat.

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme