Češi vstoupili do skupiny Ligy národů vítězně, Švýcary díky šťastným zásahům porazili 2:1

Čeští fotbalisté dokázali v úvodním zápase letošní Ligy národů porazit Švýcarsko 2:1 a připisují si první tři body v tabulce. V Edenu otevřel skóre Jan Kuchta, těsně před poločasem ale srovnal Noah Okafor. Vítězný gól zajistil českému týmu vlastní branka Jibrila Sowa z druhé půle. Národní tým se tak posunul na první místo tabulky, ve druhém zápase totiž Španělé remizovali s Portugalskem 1:1.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavící Jan Kuchta

Slavící Jan Kuchta | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

České hráče vpustil Jaroslav Šilhavý do Edenu v nezvyklém rozestavení 3-4-3, po kterém musel zkušený trenér sáhnout i kvůli množství absencí. V útoku se vedle Jana Kuchty a Jakuba Jankta představila čerstvá posila Bayeru Leverkusen Adam Hložek.

Hložek přestoupil ze Sparty do Leverkusenu. ‚Byli jste pro mě druhou rodinou,‘ rozloučil se útočník

Číst článek

Švýcaři, kteří za sebou mají po vydařeném Euru a kvalifikaci na mistrovství světa skvělý rok, vlétli do zápasu lépe. Vargas si navedl balon z levé strany dopředu a už v prvních minutách prověřil brankáře Tomáše Vaclíka. 

Česká gólman, který strávil ve Švýcarsku čtyři roky kariéry, musel brzy zasahovat podruhé. Do situace jeden na jednoho totiž utekl Breel Embolo, ale Vaclík se překonat nenechal. 

Domácí fanoušci ožili a s nimi i čeští fotbalisté. Velkou hrubici v obraně měl na svědomí Elvedi, který nechtěně prodloužil vhozený balon na zadní tyč a tam si ho typicky našel všudybyl Kuchta. Útočník Lokomotivu Moskva pak nabídnutou šanci nezahodil - 1:0.

Češi se dostali ve 25. minutě do další dobré šance. Hložek posunul hlavou míč na Jankta a jeho tvrdou střelu ze strany musel brankář Yann Sommer vyrazit. Národní tým nadále favority utkání přehrával a Jankta musel podruhé fantasticky vychytat švýcarský brankář.

Slušnou první půli ale národní tým do poločasu výsledkově nedotáhl. Několik nedůrazných zákroků v obraně nechalo vyniknout Noaha Okafora, který pak míč bez rozpaků napálil o břevno do brány - 1:1.

Po změně stran promarnil obrovskou šanci vrátit domácím vedení Hložek. Zpětnou přihrávku od Michala Sadílka ve stoprocentní šanci trefil úplně mimo bránu. Následně se do balonu z dálky opřel fenomenálně Coufal, který tvrdým nártem pořádně orazítkoval Sommerovu tyč.

Výborná pasáž domácích vyústila v další gól. Jankto poslal levačkou balon vzduchem do vápna a s výrazným přispěním hlavy hostujícího Djibrila Sowa nakonec míč skončil v bráně. Vlastní gól poslal Čechy opět do sedla.

Vaclík si po hodině hry musel připsat druhý skvělý zákrok zápasu, když vychytal v tutové šanci Silvana Widmera. Hlavička z následného rohového kopu jen těsně prosvištěla kolem tyče. Švýcarské forvardy deptal Vaclík nadále, deset minut před koncem zastavil z úhlu Embola.

Padesátý zápas brankáře Olympiakosu v české reprezentaci skončil vítězně, i proto, že Seferovič netrefil z jasné pozice branku. Češi díky výbornému Vaclíkovi a chybách švýcarské obrany zvítězili nad svým soupeřem 2:1 a připsali si důležité tři body v Lize národů.

ČR - Švýcarsko 2:1 (1:1)

Branky: 11. Kuchta, 58. vlastní Sow - 44. Okafor. Rozhodčí: Siebert (74. Osmers) - Seidel, Foltyn - Fritz (video, všichni Něm.). ŽK: Brabec, Krejčí - Elvedi, Schär. Diváci: 12.236.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme