‚Mohli jsme to zvládnout lépe? Ano,‘ uznal Macron pořadatelskou chybu Francie ve finále Ligy mistrů

Prezident Emmanuel Macron spolu se členy francouzské vlády vyjádřil lítost nad 2700 fanoušky Liverpoolu, kteří se kvůli chaosu před pařížským stadionem Stade de France navzdory platným vstupenkám nedostali na finále fotbalové Ligy mistrů proti Realu Madrid. Události vzbudily pochybnosti nad tím, zda je Francie schopná pořádat velké sportovní akce.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský prezident Emmanuel Macron v ochozech

Francouzský prezident Emmanuel Macron v ochozech | Foto: Michael Baucher | Zdroj: Panoramic, Reuters

Představitelé země se ve středu zabývali událostmi sobotního zápasu na zasedání v Elysejském paláci.

Zmatky před finále Ligy mistrů způsobili fanoušci Liverpoolu bez lístků, tvrdí francouzská ministryně

Číst článek

„Mohli jsme to udělat lépe, nebo dalo se to zvládnout lépe? Ano. Můžeme věci zlepšit, zejména s ohledem na budoucí sportovní akce? Rozhodně,“ citovala agentura AP tiskovou mluvčí francouzské vlády Oliviu Grégoireovou.

Vyjádřila soucit s 2700 fanoušky Liverpoolu. Vzkaz mířil všem otcům, matkám s dětmi, kteří byli znechucení tím, že nemohli navštívit sportovní akci, na kterou se tak těšili. „Prezidenta republiky a všechny členy vlády mrzí, co se stalo, a litují těchto lidí,“ uvedla Grégoireová.

Utkání, které vyhrál Real 1:0 a získal čtrnáctý triumf v Lize mistrů, začalo kvůli potížím u Stade de France s více než půlhodinovým zpožděním.

Real porazil ve finále Ligy mistrů Liverpool 1:0. Rozhodující gól dal Vinícius, v brance čaroval Courtois

Číst článek

Oba kluby dostaly k distribuci 20 tisíc vstupenek pro své příznivce. Podle agentury AFP ale místní bezpečnostní složky očekávaly, že na finále do Paříže může dorazit bez lístku až 40 tisíc fanoušků Liverpoolu.

Ještě krátce před 21. hodinou bylo před branami stadionu velké množství fanoušků. Někteří příznivci zřejmě bez platné vstupenky přelezli plot, unikli členům ochranky a utíkali ke stadionu. Na jiných místech policisté stříkali slzný plyn na fanoušky Liverpoolu za plotem. Přitom někteří z nich ukazovali, že mají lístky.

Sobotní události vzbudily pochybnosti nad schopností Francie organizovat velké sportovní akce. Příští rok země hostí mistrovství světa v ragby a v roce 2024 se v Paříži uskuteční letní olympijské hry.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme