Tureckého fotbalového hrdinu z MS živí taxík. ‚Nemám nic, Erdogan mi všechno sebral,‘ říká Sükür

Na fotbalovém mistrovství světa v roce 2002 dovedl s kapitánskou páskou tým k bronzovým medailím. Nejlepší střelec turecké reprezentace Hakan Sükür ale z kariérních úspěchů fotbalisty moc nevytěžil - spíše naopak. Bývalý kanonýr se nyní v USA živí jako řidič taxislužby.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hakan Sükür na snímku z roku 2007

Hakan Sükür na snímku z roku 2007 | Zdroj: Reuters

Někdejší hráč Galatasaraye Istanbul nebo Interu Milán z toho viní tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Bývalý srbský fotbalista pod palbou. Na Kovačeviče stříleli před domem, skončil v nemocnici

Číst článek

Osmačtyřicetiletý Sükür ukončil kariéru v roce 2008 a tři roky nato byl zvolen do parlamentu za Erdoganovu Stranu spravedlnosti a rozvoje. O dva roky později však rezignoval kvůli korupčnímu skandálu kolem vlády, ve které byl tehdy Erdogan premiérem.

„A tehdy začaly všechny problémy. Někdo rozbil výlohu obchodu mojí ženy a děti byly na ulici napadány,“ uvedl v rozhovoru pro Welt am Sonntag Sükür, který se poté přestěhoval do USA. V roce 2016 na něj byl v Turecku v souvislosti s neúspěšným pokusem o převrat vydán zatykač.

Na Turecko však nezanevřel

„Pokaždé, když jsem někde vystoupil, mi chodily výhrůžky. Když jsem se přestěhoval, zatkli tátu a zabavili mi veškerý majetek. Teď už nemám vůbec nic, Erdogan mi všechno sebral. Přitom mi nic neprokázali, jen říkají, že jsem zrádce a terorista,“ řekl Sükür.

Po odchodu do Ameriky chvíli provozoval v Kalifornii kavárnu. „Ale začali tam chodit podezřelí lidé, tak jsem ji radši zavřel. Teď jezdím pro Uber a prodávám knihy,“ uvedl Sükür. „Ale i když jsem nepřítelem vlády, tak pořád vlast i lidi v Turecku miluji,“ prohlásil.

Hakan Sükür v kavárně, kterou provozovali se svojí manželkou:

ČTK, mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme