Fotbalisté do 21 let chtějí uspět v kvalifikaci na mistrovství Evropy. Hlavním cílem je postup

Fotbalová reprezentace do 21 let vstoupí úterním zápasem proti Bělorusku do kvalifikace o evropský šampionát v roce 2019. Tým trenéra Vítězslava Lavičky by rád navázal na své předchůdce, kteří postoupili na letošní Euro do Polska a skončili tam sedmí.

Jablonec nad Nisou Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavní opora českého výběru do 21 let Václav Černý

Hlavní opora českého výběru do 21 let Václav Černý | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas Radiožurnál

„Minulá ‚21‘ se dokázala probojovat na EURO. V té kvalitní konkurenci ve skupině byla úspěšná a ukázala možná cestu, jak by se český fotbal měl posouvat. Myslím si, že by to měl být ten správný motiv pro novou generaci,“ říká český trenér roku 2016. V nové kvalifikaci může zužitkovat zkušenosti. 

„Jednak ta kvalifikační cesta a pak samotný turnaj na EURU pro nás pro všechny byly velkou zkušeností, nejenom pro hráče ale i pro mě jako trenéra a celý realizační tým. Já věřím, že to dobré zúročíme i v tom novém kvalifikačním cyklu,“ doufá Lavička.

V nominaci na Bělorusko se objevilo hned čtrnáct nováčků. Naopak nechybí opory z minulé jedenadvacítky.

Věkově do výběru ještě patří i Patrik Schick a Jakub Jankto. Ty ovšem využívá Karel Jarolím pro reprezentační áčko. Zkušenosti s dresem Lvíčat mají navíc například Michal Sáček, Aleš Matějů a s nimi také záložník Ajaxu Václav Černý. 

 „Tak role se mění stoprocentně v tom, že loni jsem byl o tři čtyři roky mladší než zbytek. Letos je to tak, že mám nejvíc zápasů ze všech. i když jsem pořád nejmladší, jsem zase nejzkušenější, co se týká počtu odehraných zápasů,“ uvědomuje si Černý.

„Je na mně, abych s tím, s čím kluci pomohli mě v minulé ‚21‘, abych to teď dělal já pro ostatní kluky. Těším se na to a beru to,“ ví mladý záložník.

Máme jeden cíl a sen

„Jsme ‚21‘. Tlak v průběhu kvalifikace určitě přijde. Ale že bych si to nějak připouštěl, to vůbec ne. My prostě máme cíl a sen, který jsme si dali před pár dny. Ten prostě máme a za tím si půjdeme a uděláme pro něj všechno,“ je odhodlaný nejenom hráč Ajaxu.

„První cíl je postup na EURO. Ten další cíl, co máme, je olympiáda,“ vysvětluje největší hvězda současného výběru do 21 let.

Na další starty v reprezentační jedenadvacítce se pak těší útočník Ondřej Mihálik. O to víc, že proti Bělorusku budou Lvíčata hrát na jeho domovském trávníku v Jablonci. 

„Těším se strašně moc. Jsem za tu pozvánku hodně rád. Doufám, že přijdou lidi nás podpořit v úterý na Střelnici proti Bělorusku v prvním kvalifikačním zápase. Doufám, že se nám to vyvede a do kvalifikace vstoupíme úspěšně,“ věří Mihálik.

Úterní utkání proti Bělorusku Češi rozehrají v 18 hodin. V kvalifikační skupině pak narazí ještě na Chorvatsko, Řecko, Moldavsko a San Marino. Přímo postoupí jen vítěz, druhý celek tabulky si vybojuje účast v baráži.

Pavel Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme