‚Hráči budou mít okamžitou reakci.‘ Trenéři budou moct během zápasu na střídačce používat tablet

Dokonale znát hru, připravit a v průběhu zápasu třeba i měnit taktiku, být dobrým psychologem a zároveň respektovanou osobou v kabině. Hokejoví trenéři musí zvládat řadu věcí. Těm extraligovým se teď navíc vyplatí také znalost a ovládání tabletů. Od nové sezony bude povoleno využívat během utkání tohle elektronické zařízení a může být užitečnou pomůckou.

Liberec Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liberecký útočník Marek Kvapil v přesilovce překonává hradeckého gólmana Patrika Rybára.

Zápas mezi Hradcem Králové a Libercem v loňském extraligovém ročníku | Foto: Radek Petrášek | Zdroj: ČTK

„Na tabletech bychom měli mít nahraný zápas online a měli bychom mít kdykoliv šanci vrátit se v nahrávání zpátky a ukázat hráčům určité situace přímo na střídačce,“ popisuje využívání tabletu liberecký trenér Filip Pešán.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hokejové trenéry čeká v tuzemské extralize v letošní sezoně změny. Na střídačce budou moci například používat tablet

I on a jeho asistenti budou mít během zápasů po ruce tohle zařízení. Ne že by jím ovládali hráče jako v počítačové hře, tablet lze v některých momentech využít spíš místo fixy a tabule, a tak jde prý jen o drobný doplněk trenérské výbavy, ostatně, těžko může kouč během hry zírat na displej.

„Hráči jsou v transu, zápas běží a já koučuji zápas a rozhodně nemám šanci ani moc čas ukazovat hráčům zpětně, co udělali na ledě. Jsme ale schopni některé vzorce, třeba při přesilovkách, hráčům ukázat a ti tak můžou mít okamžitou reakci. Budeme to používat,“ věří Pešán.

Dosud bylo používání elektronických zařízení na střídačce zakázané, aby se kouč neoháněl záběry sporných momentů a nevyvíjel tlak na rozhodčí. Jenže teď tahle novinka úzce souvisí s tzv. trenérskými výzvami.

Hokejovou extraligu čeká další změna, prostor brankoviště se po vzoru NHL zmenší

Číst článek

Vedení extraligy zvažuje po vzoru NHL jejich zavedení, díky nim může tým nechat rozhodčím překontrolovat na videu některé situace, a právě v takových chvílích se může tablet hodit.

„Je to podle mě takový mezičlánek k trenérské výzvě, která může proběhnout pouze tehdy, kdy si je trenér jistý, že výzvu může podat, což bez techniky na střídačce není možné,“ vysvětluje Pešán.

„Do budoucna bychom měli být spojeni s videokoučem, který je u kamery a který nám dá přes sluchátka vědět, že se určitá situace stala a my si ji zhlédneme na střídačce a můžeme si vzít trenérskou výzvu,“ říká Filip Pešán o trenérské elektronické pomůcce pro příští extraligovou sezonu.

David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme