Může se stát nejstarším hráčem světových šampionátů. Ve 45 letech je egyptský brankář El Hadary ikonou

Když před dvaadvaceti lety poprvé nastoupil za egyptskou fotbalovou reprezentaci, současné hvězdě týmu Mohamedu Salahovi byly teprve tři roky. Dnes je brankářovi Essamu El Hadarymu pětačtyřicet a užívá si premiérovou účast na mistrovství světa. Pokud v Rusku zasáhne do nějakého ze zápasů, stane se nejstarším hráčem v historii světových šampionátů.

Jekatěrinburg Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Egyptský brankář Essam El Hadary

Egyptský brankář Essam El Hadary | Foto: Andrew Couldridge | Zdroj: Reuters
Přehrát

00:00 / 00:00

Pětačtyřicetiletému egyptskému brankáři El Hadarymu stačí jediný start, aby se stal nejstarším hráčem světových šampionátů. Více si poslechněte v reportáži Lukáše Michalíka.

„Dá se říct, že je to druhá ikona po Muhammadu Salahovi. S ním se spojují úspěchy egyptského fotbalu. Je to fenomenální hráč, který má stále ještě svoje platné místo v národním týmu Egypta,“ řekl Radiožurnálu o gólmanském veteránovi bývalý trenér egyptského Ismaily František Straka.

V pětačtyřiceti letech už je většina hráčů nějaký čas ve fotbalovém důchodu, případně hraje pro radost v nižších soutěžích. El Hadary ale i v pokročilém věku stále chytá na té nejvyšší úrovni.

„Je opravdu respektovaná osobnost i v pětačtyřiceti. Když v tomhle věku chytáte, tak musíte mít i kvalitu. A to on každopádně má,“ myslí si Straka.

Je pravda, že brankáři mají ve fotbale zpravidla delší kariéry než ostatní hráči. I přesto je El Hadary výjimečný případ. Podle Františka Straky stojí za fotbalovou dlouhověkostí egyptské legendy tři faktory - profesionální přístup, zdraví a motivace.

„Za prvé, drží si absolutně svoji váhu. Myslím si, že je asi nejdůležitější být zdravý a mít obrovskou motivaci. On neustále má motivaci. Myslím si, že právě národní tým je ta největší motivace pro něj, aby ještě dál chytal,“ dodává František Straka.

Do prvního utkání proti Uruguayi Haddary nezasáhl, jeho Egypt prohrál 0:1.

Lukáš Michalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme