Finsko otočilo zápas se Švýcarskem, přiblížilo se postupu

Hokejisté Finska výrazně posílili svou šanci na účast ve čtvrtfinále. Proti Švýcarsku prohrávali už 0:2, přesto nakonec slaví vítězství v prodloužení. Ve skupině A Švédové porazili Dánsko.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finové udrželi naději na čtvrtfinále, porazili Švýcarsko v prodloužení

Finové udrželi naději na čtvrtfinále, porazili Švýcarsko v prodloužení | Zdroj: Reuters

Švýcaři nastoupili do utkání naladění sobotním večerním obratem proti Kanadě (3:2 v prodloužení), přečkali oslabení při Richardově trestu a hned vzápětí v páté minutě otevřeli skóre. Z levého kruhu překonal Korpisala Herzog a k prvním dvěma gólům na světovém šampionátu z minulého utkání přidal další zásah.

Svěřence trenéra Patricka Fischera to ještě více povzbudilo. Schäppi ještě neuspěl, ale v polovině úvodního dějství se trefil ránou zpoza levého kruhu Genazzi. Korpisala následně nahradil v brance Säteri.

Finové se pak po vyloučeních Filppuly a Järvinena ubránili i 40 vteřin ve třech proti pěti a v 17. minutě si Säteri poradil s Praplanovým pokusem po parádní kličce. Tým trenéra Lauriho Marjamäkiho se dočkal snížení při Ambühlově vyloučení, kdy Hietanen doklepl puk vyražený Genonim.

Do druhé části vstoupili Finové náporem, ale vyrovnat se nepodařilo Mirovi Aaltonenovi a potom neuspěl ani s dorážkou Kemppainen. Švýcaři nevyužili přesilovou hru při Pihlströmově vyloučení. Další možnosti Suomi neproměnili Osala a Kemppainen. Pojistku náskoku Švýcarů nezařídil po úniku Hollenstein, který ztroskotal na Säterim.

V třetím dějství měl tři možnosti Praplan, ale Säteri kryl jeho ránu z levého kruhu, pak i pokus zblízka a švýcarský útočník neuspěl ani se střelou v přesilové hře. V 48. minutě při Diazově vyloučení vyrovnal Rantanen tečí střely Villeho Lajunena.

Rozhodnutí nepřineslo v normální hrací době vyloučení Švýcara Richarda ani oslabení Finů po špatném střídání. V nastavení se prosadil před Genoniho individuálně Filppula a zakončením mezi betony rozhodl.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina B (Paříž):
Švýcarsko - Finsko 2:3 v prodl. (2:1, 0:0, 0:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 5. Herzog (Richard, Untersander), 11. Genazzi (Loeffel) - 20. Hietanen (Savinainen, Aho), 48. Rantanen (V. Lajunen, Aho), 63. Filppula (Savinainen, Hietanen). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Öhlund (Švéd.) - Dědulja (Běl.), Suchánek (ČR). Vyloučení: 5:6, navíc Ambühl (Švýc.) 10 min. Využití: 0:2. Diváci: 10.860.

Skupina A (Kolín nad Rýnem):
Dánsko - Švédsko 2:4 (0:1, 0:2, 2:1)
Branky a nahrávky: 50. Madsen (Ehlers), 56. M. Lauridsen (Ehlers, Regin) - 3. J. Lundqvist (Krüger, Eriksson Ek), 36. W. Nylander (J. Klingberg, Lindberg), 40. W. Nylander (Bäckström), 58. Bäckström (J. Klingberg, W. Nylander). Rozhodčí: Reneau (USA), Piechaczek - Kohlmüller (oba Něm.), Šefčík (SR). Vyloučení: 2:6. Využití: 0:1. Diváci: 10.314.

čtk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme