Basketbalisté znají soupeře v evropské kvalifikaci, utkají se s Řeckem, Nizozemskem a Velkou Británií

Čeští basketbalisté se v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy utkají ve skupině F s Řeckem, Nizozemskem a Velkou Británií. Rozhodl o tom los v Mnichově. Šampionát se v roce 2025 uskuteční v Lotyšku, Finsku, Polsku a na Kypru od 27. srpna do 14. září.

Mnichov (Aktualizováno: 13:38 8. 8. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Satoranský na tréninku

Tomáš Satoranský na tréninku | Zdroj: Česká basketbalová federace

Už podle nasazení před losem bylo jasné, že svěřenci trenéra Diega Ocampa nenarazí na žádnou z pořádajících zemí, takže z jejich skupiny postoupí na turnaj nejlepší tři celky. Kvalifikace se odehraje ve třech oknech: příští rok v únoru a listopadu a v únoru 2025.

Český průkopník v NBA slaví životní jubileum. Zídkovi je 50 let, nejvíce ale vzpomíná na triumf v Eurolize

Číst článek

„Umístit se mezi nejlepšími třemi postupujícími bude skutečně obtížné, neboť ve skupině jsou kvalitní celky. Nicméně náš cíl zůstává stále stejný, a to kvalifikovat se na závěrečný turnaj,“ uvedl trenér Ocampo v tiskové zprávě České basketbalové federace.

„Abychom vybudovali konkurenceschopný tým, budeme potřebovat podporu a oddanost každého člena týmu, abychom měli tu nejlepší soupisku do každého utkání,“ prohlásil španělský kouč, který po desetiletém působení Ronena Ginzburga nastoupil v létě na lavičku národního týmu.

Už dříve avizoval touhu bojovat od kvalifikace o co nejlepší výsledek na EuroBasketu 2025 Tomáš Satoranský z Barcelony, který to prohlásil v červenci při Ocampově jmenování.

„Cíl je postoupit na mistrovství Evropy, zároveň chcete pracovat i na těch dlouhodobějších cílech. Jedním z nich je, aby nová generace hráčů navázala na úspěchy, které jsme měli,“ uvedl Satoranský. Doufal, že díky dohodě FIBA s Euroligou o pauzách pro reprezentační okna bude moct posílit tým i se spoluhráčem Janem Veselým.

Los kvalifikace na mistrovství Evropy

Skupina A: Portugalsko, Slovinsko, Ukrajina, Izrael.
Skupina B: Island, Itálie, Turecko, Maďarsko.
Skupina C: Slovensko, Španělsko, Lotyšsko, Belgie.
Skupina D: Švédsko, Německo, Černá Hora, Bulharsko.
Skupina E: Kypr, Francie, Chorvatsko, Bosna a Hercegovina.
Skupina F: Velká Británie, Řecko, Česko, Nizozemsko.
Skupina G: Dánsko, Srbsko, Finsko, Gruzie.
Skupina H: Severní Makedonie, Litva, Polsko, Estonsko.

Češi byli nasazení do třetího výkonnostního koše. Podle nastavené procedury nemohli v bojích o šampionát potkat nikoho z elitního kvarteta, do něhož patří Španělsko, Francie, Srbsko a Slovinsko. Z druhého koše mohli vedle Řecka dostat Litvu, Itálii, či Německo a ze šestého vedle Nizozemska Maďarsko, Estonsko, nebo Bulharsko. V sedmém byly s Británií, Island, Švédsko a Severní Makedonie.

S Řeckem se Češi utkali naposledy loni v září v osmifinále EuroBasketu v Berlíně, kde podlehli 88:94. S Nizozemskem se střetli na stejné akci a jako pořadatel základní skupiny v pražské O2 areně vyhrál tehdejší tým kouče Ronena Ginzburga 88:80. S Velkou Británií se potkali naposledy v září 2008 také v kvalifikaci ME a podlehli v Pardubicích 63:67.

Kvalifikaci bude hrát 32 celků v osmi čtyřčlenných skupin a na šampionát se jich dostane 24. Všechny čtyři týmy z pořadatelských zemí mají postup z kvalifikace jistý. Z jejich skupin proto postoupí pouze dva další týmy, z ostatních tři.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme