Synek dojel ve finále poslední. Česká výprava odjíždí z mistrovství světa po 17 letech bez medaile

Skifař Ondřej Synek na mistrovství světa v Ottensheimu medaili nezískal. Český veslař usiloval v Rakousku o rekordní šestý titul, ale ve finále nestačil na žádného soupeře a skončil šestý. Šampionem se stal třiadvacetiletý německý reprezentant Oliver Zeidler.

Ottensheim (Rakousko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skifař Ondřej Synek

Skifař Ondřej Synek | Foto: ASC Dukla Ivana Roháčková | Zdroj: ASC Dukla

Česká výprava zůstala na mistrovství světa poprvé od roku 2002 bez medaile. Synek jako jediný byl ve hře o cenné kovy a zajistil si tím alespoň start na olympijských hrách v Tokiu 2020. Účastnická místa vedle něj vybojovaly v závěrečném dnu šampionátu v Rakousku Lenka Antošová s Kristýnou Fleissnerovou díky druhému místu na dvojskifu ve finále B.

Naopak skifařka Miroslava Topinková byla v „béčku“ až pátá a o letenky na vrcholnou akci příštího roku bude muset bojovat příští rok v dodatečné kvalifikaci.

Dvojskif Antošové s Fleissnerovou vybojoval účast v Tokiu, Topinková musí do dodatečné kvalifikace

Číst článek

Šestatřicetiletý Synek na slepém rameni Dunaje postoupil do finále bez porážky. V rozhodující jízdě se ale od začátku pohyboval na konci startovního pole a zafinišovat už nedokázal. Stále se tak dělí co do počtu zlatých medailí o první místo v historickém pořadí s velkým rivalem Mahém Drysdalem z Nového Zélandu a Němcem Peterem-Michaelem Kolbem.

„Soupeři jeli bohužel první pětistovku tak rychle, že jsem byl rád, že jsem tam visel. V poslední pětistovce mi to poodjelo, neměl jsem už takovou sílu a energii to dnes otočit,“ řekl po finále Synek Radiožurnálu.

Zeidlerovi se naopak závěr povedl a zvítězil o tři setiny před Sverrim Nielsenem z Dánska, těsně třetí byl Nor Kjetil Borch. Zeidler teprve před třemi lety začal závodně veslovat po plavecké kariéře a vybojoval pro svoji zemi první titul na skifu po 17 letech. Navázal na triumf Marcela Hackera z roku 2002.

Antošová s Fleissnerovou potřebovaly k postupu na olympiádu porazit alespoň jednu posádku a po skvělém výkonu se jim to podařilo. Od prvního mezičasu na 500 metrech byly v čele a až ve finiši je porazila italská dvojice Stefania Buttignonová, Stefania Gobbiová. Koncovka závodu ale byla extrémně vyrovnaná, poslední Bělorusky zaostaly za vítězkami jen o 1,5 sekundy. Postupující pětici dělila sekunda.

Topinková se k závodům vrátila po mateřské dovolené loni a usiluje o start na páté olympiádě. K postupu potřebovala ve finále B skončit nejhůře třetí. Osmatřicetiletá veslařka ale od startu za nejlepšími zaostávala a jela poslední, na páté místo se posunula poté, co úplně odpadla Ukrajinka Diana Dymčenková.

O pátý olympijský start se v dodatečné kvalifikaci v květnu v Lucernu zřejmě pokusí. „Teď si musím odpočinout a pak zanalyzovat celou sezonu,“ řekla Topinková, která v červnu získala bronzovou medaili na mistrovství Evropy. Možná tak nenačasovala formu správně.

Mistrovství světa ve veslování v Ottensheimu (Rakousko):
Muži:
Skif: 1. Ziedler (Něm.) 6:44,55, 2. Nielsen (Dán.) 6.44,58, 3. Borch (Nor.) 6.44,84, ...6. Synek (ČR) 6.47,93.
Dvojskif: 1. Liou Č'-jü, Čang-Liang (Čína) 6.05,68, 2. Doyle, Byrne (Ir.) 6.06,25, 3. Zietarski, Biskup (Pol.) 6.07,87.
Osma: 1. Německo (Weissenfeld, Follert, Reinhardt, Johannesen, Schneider, Jakschik, Schmidt, Ocik, korm. Sauer) 5.19,41, 2. Nizozemsko 5.19,96, 3. Velká Británie 5.22,35.

Ženy:
Skif: 1. Puspureová (Ir.) 7.17,14, 2. Twiggová (N. Zél.) 7.20,56, 3. Kohlerová (USA) 7.22,21, ...finále B: 5. Topinková (ČR) 7.41,73.
Dvojskif: 1. Donoghueová, Loeová (N. Zél.) 6.47,17, 2. Bodnarová, Radisová (Rum.) 6.48,55, 3. De Jongová, Scheenaardová (Niz.) 6.49,22, ...finále B: 2. Antošová, Fleissnerová (ČR) 6.57,12.
Osma: 1. Nový Zéland (Greensladeová, Dykeová, Spoorsová, Bevanová, Prendergastová, K. Gowlerová, Rossová, J. Gowlerová, korm. Shepherdová) 5.56,91, 2. Austrálie 5.59,63, 3. USA 6.01,93.

mva, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme