Kornfeil pomýšlí v domácí Velké ceně na nejvyšší příčky, Abraham chce bodovat

Tréninkovými jízdami začala v pátek pro účastníky mistrovství světa silničních motocyklů Velká cena České republiky. U tří závodníků svítí ve startovní listině česká vlajka. Každý z nich má od víkendu na brněnském Masarykově okruhu jiná očekávání.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští motocykloví závodníci Karel Abraham (vlevo) a Jakub Kornfeil

Čeští motocykloví závodníci Karel Abraham (vlevo) a Jakub Kornfeil | Foto: Igor Zehl | Zdroj: ČTK

Benjamínkem mezi českými jezdci je Filip Salač. Ve třídě Moto3 jel v Brně už loni na divokou kartu, letos je stálým účastníkem mistrovství světa silničních motocyklů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští jezdci věří před startem domácí GP v Brně v bodový zisk i útok na medaile. Více v reportáži Davida Nekvindy

„Určitě na mě bude větší tlak než minulý rok. Je to pro mě neobvyklý závod a moc se na něj těším,“ řekl Radiožurnálu sedmnáctiletý závodník působící v německém týmu Prüstel spolu se zkušenějším českým kolegou Jakubem Kornfeilem.

„Kamarádi jsme, určitě bychom mohli na trati spolupracovat víc. Je to všechno o domluvě a doufám, že i teď před Brnem si sedneme a nějak se domluvíme, aby to prospělo oběma,“ dodal.

Šestadvacetiletý Kornfeil patří v kategorii Moto3 mezi nejzkušenější jezdce. Při trénincích jezdí spolu se Salačem a pomáhá mu ve zlepšování.

„Jsem takový jeho učitel. Všichni mi to říkají a Filip se toho ode mě od začátku sezony hodně naučil. Všichni to tak vnímají a všichni chtějí, aby se Filip ode mě učil,“ řekl Kornfeil.

Na otočku do Kyrgyzstánu. Abrahamovi dovolená nevyšla, při domácí Velké ceně ho to prý nerozhodí

Číst článek

Při závodech už ale myslí na sebe. Loni dojel v Brně třetí, na pódium už vystoupal i v jednom z letošních závodů. Teď otevřeně mluví o útoku na první místo, třída Moto3 je ale extrémně vyrovnaná. „Top deset až patnáct jezdců může jet o pódium. Dojet první je složité, někdy je potřeba i štěstí,“ řekl.

Ve třídě Moto2 Česká republika žádného zástupce nemá, v nejsilnější kubatuře MotoGP už zase ano. Karel Abraham zatím v letošní sezoně nasbíral jen tři body, několik závodů nedojel. Vzhledem k tomu, že jezdí na starší motorce než ostatní závodníci, nezbývá mu podle vlastních slov nic jiného než riskovat.

„Pokud chci urvat body, musím jet na 110 procent. To znamená jet mírně za limitem, což ale samozřejmě znamená, že jsem daleko blíž pádu. Hrozně chci urvat body, takže musím,“ vysvětlil Abraham s tím, že mezi pádem a dojetím do cíle na horším než patnáctém místě, které je poslední bodované, vlastně není žádný rozdíl.

David Nekvinda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme