Pardubice si zahrají po dvou letech finále hokejové extraligy

Pardubičtí hokejisté si po dvou letech znovu zahrají finále extraligy. V nervy drásajícím pátém semifinálovém zápase zdolali Liberec až v samostatných nájezdech 4:3 a sérii vyhráli 4:1. Při rozhodujícím nájezdu poslal puk pod břevno Tomáš Blažek. Soupeřem Pardubic budou buď Vítkovice, nebo obhájce titulu Zlín.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tipsport extraliga

Tipsport extraliga | Foto: Hokej.cz

Východočeši se přitom zprvu blížili k potřebné čtvrté výhře poměrně jasně. Hniličku zaměstnali přívalem střel a liberecký gólman tlaku statečně odolával necelých 23 minut. Cestu do sítě jako první našel Hejduk. Elitní střelec NHL lehce ujel za brankou Dubnovi a se štěstím pod Hniličkovou rukou posunul svůj tým do vedení. Když se pak po Tomajkově špatné rozehrávce trefil Koukal, který si drze položil gólmana hostů na led a pak jej snadno přehodil, viděli už pardubičtí fanoušci svůj tým ve finále.

Jenže slovenský technik Vaic jim připomněl, že ještě není dohráno. Necelou minutu poté bekhendem tečoval do sítě Dubnovu střelu a Lašák poprvé po 107 minutách lovil puk ze své sítě. A za necelou desetiminutovku si to zopakoval. Novákův bekhend jen vyrazil k Vaicovi a ten vyrovnal. Oba týmy měly ve druhé části hry shodně 19 sekund přesilovku pět na tři, ale největší šance přišla při klasické početní převaze. Dopita, který hrál sté utkání v play off, ale zblízka trefil jen tyč.

Útočný zápas rozproudil kuriózní a šťastný gól. Podkonický ve vlastním oslabení dovezl puk před Lašáka, vyhnul se jednomu obránci a chtěl vystřelit. Ale puk netrefil a do rohu kolem něj projel i druhý pardubický bek. Pak už stačilo jen volnou cestou nahrát u tyčky číhajícímu Novákovi. Podkonický ovšem ani tentokrát kotouč nezasáhl, jak by si přál, ale zmátl Lašáka, který šel na led a ploužící se přihrávku do branky pohodlně dopravil Novák.

Další obrovskou šanci spálil Dopita, jemuž na poslední chvíli strčil do dorážky beton Hnilička. Pak se podruhé v zápase nechal vyloučit Rataj a strhl tím kaskádu pardubických šancí a libereckých vyloučení, které vyústily v pardubické vyrovnání. Šmíd po krosčeku pardubického hráče posunul branku, Liberci po Kotalíkově faulu zbyli na ledě jen tři hráči a následnou dvojnásobnou přesilovku domácí po 46 vteřinách využili. Puk, který do té doby těsně míjel libereckou klec, po Novotného ráně Hnilička neztlumil a Bulisova dorážka přelétla brankáře do sítě. Rozhodnout mohl Hejduk, ale únik neproměnil. Vypjatý zápas gradoval v prodloužení. Diváci ve vyprodané Duhové Aréně si oddechli, když proti Podkonického střele zasáhl Lašákův beton. Pak si chytali hlavu do dlaní, když jeho dorážka těsně minula branku. A litovali, že Hemského rána nešla o pár centimetrů jinam.

V nájezdech připravili diváci libereckým hráčům peklo, které umlčel jen Kotalík kličkou do bekhendu v posledním nájezdu první série. Předtím při vůbec prvním pokusu poslal ránu pod břevno Hejduk. A do stejného místa zamířil Blažek, který si položil Hniličku a na chvilku zaváhal, než odstartoval červenobílé oslavy.

Výsledek:

Moeller Pardubice - Bílí Tygři Liberec 4:3 po sam. nájezdech (0:0, 2:2, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 24. Hejduk (Divíšek), 28. Průcha (Koukal), 54. Bulis (A. Novotný), rozhodující sam. nájezd Blažek - 29. Vaic (M. Duben, Podkonický), 37. Vaic (V. Novák, Jiří Hanzlík), 46. V. Novák (Podkonický). Nájezdy proměnili: Hejduk, Blažek - Kotalík. Neproměnili: Hemský, Bulis, Blažek, Průcha, Hejduk, Sýkora - Podkonický, Šmíd, Vrbata, Vaic, Kotalík, Vrbata, Modrý. Rozhodčí: Šindler, Rejthar - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 7:12, navíc Snopek - V. Novák oba 10 min. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 9300 (vyprodáno). Konečný stav série: 4:1.

Sestavy: Pardubice: Lašák - Snopek, Čáslava, A. Novotný, Havíř, M. Rozsíval, Linhart, Mudroch - P. Sýkora, Dopita, Blažek - Hejduk, Divíšek, Bulis - Hemský, Koukal, Průcha - Korhoň, Rolínek, Tvrdík. Trenéři: V. Martinec a Šejba; Liberec: Hnilička - M. Duben, Fischer, L. Šmíd, Jiruš, Jiří Hanzlík, Modrý - P. Rozsíval, Kotalík, S. Procházka - R. Vrbata, Rataj, Tomajko - Vaic, Podkonický, V. Novák - Klimenta, Víšek, Jech. Trenéři: Paleček, Dvořák a Kapoun.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme