Svaz hledá předsedu

Řešení krize a hledání nového šéfa svazu místo odstupujícího Jana Obsta bude hlavní náplní páteční valné hromady ČMFS. Delegáti se sejdou dopoledne v Praze ve smíchovském kulturním domě již potřetí za poslední půlrok. Předchozí dvě valné hromady nového předsedu nenašly, a tak se fotbaloví funkcionáři budou o totéž pokoušet znovu. A všichni věří, že naposledy. Vybírat budou mezi Ivanem Haškem a Pavlem Mokrým.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČMFS

ČMFS

Díky složitému volebnímu systému se předchozí valné hromady neshodly na společném kandidátovi, v dubnu i v červnu skončily na mrtvém bodě. Českomoravský fotbalový svaz se skládá ze dvou rovnoprávných komor, a tak předseda může být zvolen jen za předpokladu, že kandidát získá většinu v obou národních komorách.

Právě to se však při předchozích pokusech nepodařilo. V dubnu prvním kolem neprošel Hašek, ale čeští delegáti pak stáli vytrvale za Vlastimilem Košťálem a moravští za Mokrým. Do červnových voleb se rozložení sil sice změnilo, ale výsledek byl stejný: Morava přesunula svou podporu Haškovi, ale česká strana dál požadovala, aby fotbal řídil exsparťanský šéf Košťál.

Mokrý se v červnu držel sice zpátky, ale brzy změnil názor a na kandidátku předsedů se vrátil. A během léta vzniklo nečekané spojení Košťála s Mokrým. To vyústilo v dohodu, která měla přinést přiblížení kýženého cíle: Košťál ustoupil ze svých ambicí a kandidaturu stáhl s tím, že hodlá Mokrému dělat místopředsedu s nadstandardními kompetencemi.

Den před valnou hromadou Českomoravskou fotbalového svazu ale prohlásil jeden ze dvou kandidátů na předsedu Ivan Hašek, že má většinovou podporu od delegátů z české komory. Uvedl to na tiskové konferenci, kterou svolal před pátečním jednáním, které by mělo rozhodnout o osudu českého fotbalu v nadcházejících čtyřech letech. Ke zvolení do čela svazu potřebuje většinu hlasů i z druhé komory, své šance u moravských delegátů dnes nechtěl odhadovat. Spojení Košťál - Mokrý považuje Hašek za ránu pod pás a "handl šedé zóny fotbalu."

Filip Grim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme