Tenista Ulihrach je podezřelý z dopinku

Český tenista Bohdan Ulihrach čelí obvinění z dopinku. Loni v říjnu mu na turnaji v Rusku naměřili komisaři nepovolenou hodnotu anabolického steroidu nandrolonu. Pokud se prokáže Ulihrachův dopink i z výsledku B testu, hrozí mu dvouletý trest.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohdan Ulihrach

Bohdan Ulihrach | Foto: ATP tenis

Ulihrach měl pozitivní test na metabolity anabolického steroidu nandrolonu loni 3. října na turnaji v Moskvě. Ve vzorku A měl 5,2 nanogramu norandrosteronu na mililitr moči, přičemž povolená hranice je 5,0. Ulihrach měl v těle rovněž 3,8 ng/ml noretiocholanolonu. Výsledek analýzy vzorku B dosud není znám. "Obě hodnoty jsou těsně nad povolenou hranicí. Nedokáži si vysvětlit, jak se nedovolené látky do mého těla dostaly. Byl jsem testován s negativním výsledkem 29. srpna na US Open i 11. října, týden po pozitivním vzorku, ve Vídni," vyjádřil se Ulihrach v oficiálním prohlášení.

Podle ředitele Antidopinkového výboru České republiky Jaroslava Nekoly jsou ale tyto argumenty pochybné. "Nandrolon je obsažen v olejovité emulzi v ampulích, aplikuje se tudíž injekcí. Jiné cesty, polknout ho přímo a nechat projít trávicím traktem, jeho účinky ruší. Argumetovat hranicí 5,2 nanogramu je také zavádějící. Povolená hranice je 5,0, ale jen u tenistů. Běžná hranice Mezinárodního olympijského výboru je 2,0. A negativní test před a po zmíněném turnaji v Moskvě? Na pokles o desetinky stačí člověku pár dní," řekl pro Český rozhlas - Radiožurnál Nekola.

Sedmadvacetiletý Ulihrach je v současnosti na 92. místě žebříčku ATP pro nasazování do turnajů. V kariéře vyhrál tři turnajové tituly, ten poslední již před pěti lety v Umagu. Předtím se dvakrát radoval z turnajové výhry v roce 1995, když triumfoval v Praze na Štvanici a v Montevideu. Na odměnách si Ulihrach od roku 1993 vydělal přes tři miliony dolarů.

Loňská sezona se Ulihrachovi příliš nevydařila. Sice v prvním turnaji roku hrál semifinále v Dauhá, ale pak většinou prohrával v prvním nebo druhém kole. Do čtvrtfinále se dostal v Rotterdamu a překvapivě i na trávě v Halle. Jenomže ve Wimbledonu prohrál v prvním kole, stejně jako na všech grandslamových akcích roku. Prohrál i rozhodující dvouhru čtvrtfinále Davisova poháru proti Francii, když podlehl Fabricemu Santorovi 2:3 na sety. Poslední zápas roku hrál v Petrohradu 21. října a podlehl v prvním kole Dominiku Hrbatému. V prosinci se Ulihrach dohodl na spolupráci s trenérem Martinem Nekolou, který ho vedl již před sedmi lety. S Robertem Krechlerem, nyní daviscupovým kapitánem pro únorové utkání s Ruskem, se Ulihrach rozešel koncem léta po neúspěšné sérii.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme