Na vafli, v dortíku, zalité smetanou i v koláči. Vyzkoušejte jahodové orgie ve třech receptech

V poslední době jsem cestovala víc, než je zdrávo. Všechny mé cesty měly docela pochopitelnou spojitost. Nebudu dál pokoušet vaši zvědavost, byly to jahody. Krásné, čerstvé, šťavnaté, aromatické, plné typických slastných chutí vybízejících k jídlu nebo ke zpracování. Já neodolala a užila si všeho, o čem píši.

Tento článek je více než rok starý.

GASTROGLOSA DAGMAR HEŘTOVÉ Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jahodový koláč, ke kterému nepotřebujete ani mixér.

Jahodový koláč, ke kterému nepotřebujete ani mixér. | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Dagmar Heřtová

Že si jahody naší pozornost zaslouží, nemusím zdůrazňovat, ale takoví Belgičané mají dokonce ve valonském městě Namur muzeum věnované jenom jim. A v obchůdku vám prodají i jahodové pivo. Nepila jsem ho, ale slibuji, že se tam kvůli doplnění informací zastavím, neboť Valonskem dost často projíždím.

Pronásledována jahodami

Vše začalo v Anglii, kde v pondělí začíná tenisový svátek Wimbledon a kde se bez jahod neodpálí ani jeden míček. Jahody jsou všudypřítomné, označené britskou vlajkou, z místní produkce jsou dokonale chutné a servírují se zalité smetanou.

Brioška je královna a slastně hřešila s mandlovým croissantem. Upečte si ji

Číst článek

Tady jsem si dávala červené vonící zázraky v syrovém stavu. Před pár dny jsem byla v Belgii a i zde jsou jahody na každém kroku… Jak jinak než nakrájené na teplé vafli s přidáním čehokoliv sladkého, co vás napadne i nenapadne.

Doma v Čechách jsem zobala dozrávající lesní drobné, voňavé, rudé klenoty, které mi divoce rostou na zahradě, a pochutnala si i na těch z dovezených sazenic z Británie, které už také dozrávají.

Hlavně jsem z jahod pekla pochoutky, které vždy rychle zmizí… Chtělo by se říct jako pára nad hrncem, ale jahodové pochoutky ze stolu mizí snad rychleji.

Další zastávka byla v Rakousku, jejich dortíkům s jahodami zalitými želé polevou nešlo odolat a přiznám se, že jsem neodolávala.

V chorvatské restauraci ve městě Rovinj, kde jsem se ocitla v posledních dnech, jsem jako slastnou jahodovou tečku ochutnala michelinský zákusek z jahod, který si nepřipravíme, ale nechci vás o tu krásu ochudit, proto jsem vyfotila, jak jahody mohou stoupat až ke hvězdám.

Jahodový dezert v podání michelinské restaurace. | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Dagmar Heřtová

Já ten zákusek ochutnala a opravdu si zaslouží poklonu. Šlo o zmrazenou jahodovou pralinku na jahodovém a citrónovém sorbetu s destičkami bezé, vše doplněné včelím pylem. 

Věděli jste, že…

Jahody jsou jedinou bobulovinou, která má semínka na povrchu. Na jahodě průměrné velikosti je jich okolo dvou stovek a každé semínko je považováno za samostatný plod.

Jahodový keřík voní úplně stejně jako jahoda, umí se postarat sám o sebe, může plodit až 5 let a každý rok se pochlubit voňavou úrodou. Staří Římané jimi léčili, co se dalo, trochu je přeceňovali, ale podle nich se jahodami léčila i deprese.

Dagmar Heřtová

Foodblogerka a gastronomická žurnalistka, která pravidelně přispívá do tištěných a internetových periodik především informacemi o surovinách, jejich zpracování až po recepty. Na webu Tastejourney píše o jídle, nových trendech a dělí se o gastronomické postřehy z cest.

Francouze nejvíc zajímá láska. Tvrdí, že jahody jsou afrodiziakem a novomanželům ke svatební snídani občas ještě připravují sladkou krémovou jahodovou polévku.

Pro vyznavače posilovny mám také dobrou zprávu. Jahody prý zvyšují průtok krve a kyslíku do svalů a při jejich konzumaci budete mít větší výdrž a spálíte víc kalorií. Napadlo mě, jestli to funguje i bez návštěvy posilovny.

Pokud necháte jahody v misce v kuchyni, klidně je opláchněte a odstraňte stopku. Ovšem při skladování v lednici jahody neoplachujte, rychleji se kazí. Na nakládání do kompotů jsou vhodnější méně zralé, naopak přezrálé použijte na džem. Chuťově kouzelná je kombinace s rebarborou.

A ještě jednu zprávu, než se pustíme do vaření. Zelené nezralé jahody jsou v současné době trendy. Používají se do salátů čerstvé i nakládané.

Jahodové orgie

Nejdříve představím jahodové friands, což jsou roztomilé francouzské mandlové či pistáciové dortíčky s jahodami. Obsahují minimum mouky, jen samé mandle, pistácie a sněhové bílky.

Nejlépe vařím, když jsem naštvaná, říká foodblogerka Heřtová. Inspirovaly ji hlavně babička a maminka

Číst článek

Jahody spolu s mandlemi i pistáciemi jsou totiž dokonalým spojením chutí. Na pečení friands existují originální francouzské plechy s formičkami podlouhlých tvarů, ovšem nám bude stačit běžný plech na kulaté muffiny.

Dalším jahodovým kouskem bude koláč s polentou a mandlovou moučkou plný jahod. Jde vlastně o spojení kukuřičného chlebíčku a třeného těsta jako na „Victorita sponge“, což je britský třený dort Královny Viktorie plněný smetanou a jahodami. Servíruje se ještě teplý s vanilkovou zmrzlinou, nádherný protiklad.

Posledním jahodovým koláčem je klasický, ale velmi rychlý kousek, ke kterému nepotřebujete ani kuchyňského robota, stačí jen ingredience zamíchat.

Jahodami zde nešetřete, ale nedávejte jich do těsta více, než je uvedeno v receptu, aby těsto nebylo „mokré“. Jde o absolutně osvěžující letní pochoutku!

Jahodové friands

forma na friands nebo forma na 12 muffinů

Jahodové friands s pistáciemi a mandlemi jsou téměř bez mouky, vše nahradí bílky a zmíněné ořechy. | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Dagmar Heřtová

Ingredience:

  • 200 g čerstvých jahod
  • 120 g pískového cukru
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 100 g mandlové moučky
  • 25 g hladké mouky
  • 3 bílky
  • 100 g másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 50 g pistácií
  • kůra z 1/2 citrónu
  • zakysaná smetana nebo šlehačka k servírování

Postup:

Nejdříve si změklým kouskem másla vymažeme formu na friands nebo na muffiny. Předehřejeme troubu na 180 °C. Do mísy si připravíme sypké suroviny, tedy odvážíme cukr, mouku a mandlovou moučku.

V míse elektrického robotu lehce vyšleháme bílky, dokud nebudou mít strukturu lehké pěny, přidáme moučkový cukr a pěnu lehce vmícháme do sypkých surovin. Přidáme jemně nasekané pistácie, trochu si jich na hrubo nasekaných ponecháme na závěrečné zdobení.

Nyní opatrně vmícháme rozpuštěné, avšak ne úplně horké máslo a vanilkový extrakt. Těstem plníme formu do poloviny každé formičky a doplníme jahodami nakrájenými na plátky. Pečeme 15–20 minut, necháme ještě 10 minut ve formě vystydnout a teprve poté nožem obkroužíme každou formičku a vyjmeme friands.

Servírujeme se zakysanou smetanou nebo s vyšlehanou smetanou a ozdobíme nasekanými pistáciemi.

Jahodový koláč s mandlemi v polentovém třeném těstě

Jahodový koláč s polentou je vlastně spojením kukuřičného chlebíčku a třeného těsta. | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Dagmar Heřtová

Ingredience:

  • 170 g změklého másla
  • 160 g světlého třtinového cukru
  • 2 vejce velikosti L
  • 120 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 60 g jemné polenty
  • 60 g mandlové moučky
  • 250 g čerstvých jahod
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička mandlového extraktu
  • vanilková zmrzlina k servírování

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte si koláčovou nebo jinou keramickou formu máslem. V míse kuchyňského robotu vyšlehejte změklé máslo, cukr, vanilkový a mandlový extrakt do světlé pěny.

Postupně přidávejte vejce a poté mouku smíchanou s práškem do pečiva, polentu a mandlovou moučku. Do těsta přidejte polovinu omytých, odstopkovaných a na menší kousky nakrájených jahod a jen lehce promíchejte.

Těsto přelijte do vymazané formy a uhlaďte. Poté přidejte zbytek jahod nakrájených na polovinu. Pečte 40–45 minut, dokud těsto není dozlatova upečené. Servírujte s vanilkovou zmrzlinou a ozdobte lístky máty.

Jednoduchý jahodový koláč 

Ingredience:

  • 600 g čerstvých jahod
  • 130 g cukru
  • 125 ml oleje
  • 2 vejce vel. L
  • 1 velký citrón, kůra i šťáva
  • 245 g bílého jogurtu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 300 g hladké mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • špetka soli
  • smetana k servírování

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C. Vyložte dno koláčové formy o průměru 23 cm papírem na pečení a vymažte boky formy máslem.

Nejdříve smíchejte a metlou lehce vyšlehejte v míse cukr, olej, vejce, nastrouhanou kůru i šťávu z citrónu a vanilkový extrakt. Přidejte mouku s kypřícím práškem, špetku soli a spojte vše v hladké těsto.

Vlijte 1/2 těsta do připravené formy, přidejte 1/2 jahod nakrájených asi na 1,5 cm kousky, přidejte zbylé těsto a uhlaďte. Nyní přidejte zbylé jahody nakrájené na polovinu a dejte zapéct do trouby na 45 minut, nebo dokud nebude těsto dokonale upečené.

Vyzkoušejte špejlí, pokud bude suchá, je koláč hotový. Pocukrujte a servírujte se smetanou.

Francouzské friands s jahodami. | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Dagmar Heřtová

Dagmar Heřtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme