Pití čaje zřejmě snižuje riziko náhlého úmrtí, tvrdí britští výzkumníci. Nesmysl, zní z IKEM
Všichni milovníci čaje se mohou radovat. Podle britských výzkumníků totiž celosvětově oblíbený nápoj může snižovat náhlá úmrtí, konkrétně kvůli kardiovaskulárním důvodům. Výzkum to konkrétně netvrdí, ale jeho výsledky to naznačují. Tématu se věnuje server The Guardian. Podle Jana Pirka, emeritního přednosty Kardiocentra pražského Institutu klinické a experimentální medicíny, je pozoruhodné, že takový článek vyšel v prestižním vědeckém časopise.
Studie ukazuje, že lidé, kteří denně vypijí dva a více šálků čaje, mají o devět až 13 procent menší riziko náhlého úmrtí. Článek publikovaný v odborném časopisu Annals of Internal Medicine také říká, že to je bez ohledu na to, zda-li lidé do čaje přidávají mléko či je sladí nebo jaký má čaj teplotu. Výzkumníci vzali v potaz také to, jak lidé metabolizují kofein z čaje.
Emeritní přednosta Kardiocentra pražského IKEM Jan Pirk (kandidát do Senátu za TOP 09 v obvodě č. 22 – Praha 10) má k výzkumu výhrady: „Divím se, že článek s takovými závěry v tak prestižním časopise byl přijat k publikaci.“
Postcovidový syndrom? Poroste počet lidí s infarkty a onemocněním srdce, zjistili vědci v nové studii
Číst článek
„Výzkumy založené na tom, že účastníci sami referují co a jak, v tomto případě počty šálků, jsou zatíženy velkou chybou, navíc není čaj jako čaj a také záleží na přípravě,“ říká Pirk pro server iROZHLAS.cz. Upozorňuje přitom, že výsledky výzkumu nemusejí být vůbec statisticky významné.
Britský národní institut zdraví použil data společnosti UK Biobank, ve kterých se nacházelo zhruba půl milionu lidí starých od 40 do 69 let. Z toho 85 procent pije čaj a 89 procent pije čaj černý. Studii výzkumníci vypracovali jako dotazník v letech 2006 až 2010 a výzkum pokračoval další dekádu, informuje Guardian.
Podle profesora preventivní medicíny Fernanda Rodrigueza Artaleja z Madridské univerzity je však výzkum průlomem, protože dosud podobné výzkumy vznikaly výhradně v Asii, kde lidé primárně pijí zelený čaj.
„Článek ukazuje, že pravidelná konzumace černého čaje odpovídá sníženému riziku úmrtí, hlavně kvůli kardiovaskulárnímu onemocnění. Studie to ale neříká jasně, protože nebere v úvahu, jestli za snížené riziko nemůžou ostatní aspekty pití čaje,“ říká Artalejo.
Už dříve psal Guardian o studii, která tvrdila, že jak čaj, tak i káva snižují riziko mrtvice a demence.