Archiv | zprávy ze dne 17. prosince 2015

|Eva Malá, Simona Bartošová |Zprávy z domova

Stát chce vydat pozemky na Frýdlantsku Polákům, obce jsou proti

Ministerstvo vnitra navrhuje vydat Polsku v rámci vyrovnání územního dluhu více než 121 hektarů ve Frýdlantském výběžku. Obce protestují a přidal se k nim i Liberecký kraj. Zhruba 49 hektarů už vláda v minulosti schválila. V prosinci přišel návrh na dalších více než 72 hektarů. Další pozemky jsou potřeba zejména kvůli církevním restitucím. Stát totiž stále neví, které z pozemků bude muset církvím vrátit.

| ČRo, Ľubomír Smatana |Zprávy z domova

Ministr zdravotnictví vydal výjimku na předepisování konopných léků, vrátí se recepty s pruhem

Jednadvacet pacientů v Česku užívá konopné léky a už pár dnů se k nim nemohou dostat. Přestaly totiž fungovat elektronické recepty, a to kvůli sporu mezi státem a soukromým dodavatelem softwaru. Kvůli těmto 21 pacientům ale ministr vydal výjimku. Ovšem ke klasickým papírovým receptům s razítkem se musejí vrátit všichni pacienti a lékaři, a to na dobu, než se celý systém za skoro 200 milionů korun znovu rozběhne.

|Simona Bartošová, Veronika Neprašová, Filip Titlbach |Regiony

Praha bude příští rok hospodařit s 59 miliardami, nejvíce peněz dá na dopravu

Praha bude příští rok hospodařit s 58,7 miliardy korun, na straně příjmů přitom počítá jen s bezmála 44 miliardami. Zbytek pokryje z dotací od státu. Rozpočet po více než šestihodinové diskusi odsouhlasili zastupitelé na posledním letošním jednání. Nejvíce peněz město příští rok dá na dopravu, více prostředků než letos pak vyhradilo třeba na školství a také pro jednotlivé městské části. Na návrh opozice se dodatečně ubraly peníze z běžných výdajů a přidaly na investice. Celkem jde o 680 milionů korun.

|Jakub Knoll |Hokej

Čeští hokejisté na Finy nestačili. V O2 areně jim podlehli 0:3

Česká hokejová reprezentace dnes v zaplněné O2 areně prohrála s Finy 0:3. Ani na čtvrtý pokus se tak národní tým nedočkal tříbodového vítězství v rámci letošního ročníku Euro Hockey Tour. Po první bezbrankové třetině se stav utkání poprvé měnil až ve druhém dějství, kdy finský útočník Palola využil závaru před českou brankou a poslal svůj tým do vedení, které již hosté až do konce utkání nepustili.

|Mirko Vasić, Jakub Knoll |Fotbal

Petr Čech míří za dalším vítězstvím v anketě Zlatý míč. Po podzimní části suverénně vede

Brankář Arsenalu Petr Čech se na jaře může stát po roční odmlce opětovným vítězem ankety Zlatý míč, ve které sportovní novináři vybírají nejlepšího českého fotbalistu. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků, které reflektují průběžné pořadí ankety po podzimní části probíhající fotbalové sezony. Na druhém místě se s velkým odstupem za Čechem drží obhájce vítězství David Lafata ze Sparty.

|Věra Pfeifferová, Simona Bartošová |Zprávy z domova

EK se označováním zboží ze židovských osad vymezuje vůči Izraeli, tvrdí sněmovna

Sněmovna nesouhlasí s oznámením Evropské komise o specifickém označování zboží ze židovských osad. EK tvrdí, že výrobky pocházející z území, která Izrael okupuje, nemůžou být v unii prodávány jako zboží vyrobené v Izraeli. Poslanci ale míní, že jde o politické vymezení vůči Tel Avivu a vláda by měla odmítnout podle něj postupovat. Poslanci s výjimkou komunistů přijali usnesení, jímž kterého kroku komise litují.

|Jakub Knoll |Fotbal

José Mourinho byl odvolán a skončil v londýnské Chelsea

Trenér fotbalové Chelsea José Mourinho byl odvolán ze své funkce. Jako první tuto informaci přinesla BBC a nedlouho poté ji potvrdil i samotný klub. Pro 52letého kouče je to už jeho druhý konec v Chelsea, do které se po šestileté přestávce vrátil v červnu 2013. Portugalec s londýnským týmem v minulé sezoně vybojoval titul v Premier League, ale v té aktuální se týmu vůbec nedaří, když mu po 16 odehraných kolech patří až 16. příčka v anglické lize.

|Jakub Knoll |Zimní sporty

Dnešní sprint biatlonistů ovládl Schempp. Nejlepším z Čechů byl Moravec

Německý biatlonista Simon Schempp se stal vítězem dnešního sprintu ve slovinské Pokljuce. Schemppovi se podařilo sestřelit všechny terče a navíc zaznamenal i nejrychlejší běžecký čas. Druhé místo obsadil legendární Ole Einar Björndalen, jenž na střelnici rovněž nechyboval a k výhře mu nakonec chybělo 15 sekund. Z českých reprezentantů se nejvíce dařilo Moravcovi, který skončil na 19. místě.

| ČTK, ČRo |Zprávy ze světa

Česko pomůže Makedonii kvůli migraci vysláním 25 policistů

Česko pomůže Makedonii se zvládáním migrační krize vysláním 25 policistů. Návrh v pondělí projedná vláda, řekl dnes novinářům ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Podle informací ČTK plánuje darovat také 20 milionů korun, mimo jiné na nákup 10 až 15 automobilů Škoda Yetti. O migraci a další pomoci Makedonii dnes v Praze také jednají ministři obrany visegrádské čtyřky (V4).

| ČRo, Viktor Daněk |Zprávy ze světa

Soud řeší žalobu Němky, které antikoncepce firmy Bayer údajně způsobila plicní embolii

Německý farmaceutický gigant Bayer se dnes ocitl před soudem na jihu Bádenska-Württemberska. Firmu zažalovala mladá žena, která tvrdí, že jí antikoncepční pilulka Yasminelle způsobila dvojitou plicní embolii. Německá společnost už v podobných soudních přích ve Spojených státech vyplatila jako odškodné miliardy dolarů.

|Martin Dorazín, ČTK, ČRo |Zprávy ze světa

Putin připustil potíže ruské ekonomiky, nejhorší prý ale už překonala. Přiznal také Rusy v Donbasu

Ruský prezident Vladimir Putin dnes připustil potíže ruské ekonomiky kvůli závislosti na cenách hlavního exportního zboží, ropy a plynu. Vrchol krize však ruské hospodářství už překonalo, ujišťoval prezident na své výroční tiskové konferenci. Na tu se akreditovalo 1400 novinářů z Ruska i celého světa. Konference se koná už po jedenácté. Obvykle trvá tři až čtyři hodiny.

| ČRo, Ondřej Houska |Zprávy ze světa

V Bruselu začíná summit EU, lídři se zaměří i na společnou ochranu hranic

V Bruselu dnes začíná summit Evropské unie. Na programu bude mimo jiné budoucnost Velké Británie v Evropské unii, uprchlická krize nebo jednání o zavedení unijní pohraniční stráže. Její vznik navrhla Evropská komise právě v reakci na uprchlickou krizi. Vnější hranice schengenského prostoru by měly hlídat společné evropské jednotky.

|Štěpán Macháček, dab |Zprávy ze světa

Pět let po arabském jaru je v Tunisku svoboda, ale také větší chudoba než před revolucí

Přesně pět let uplynulo od prvního záblesku takzvaného arabského jara. V tuniském městě Sídí Búzíd se v roce 2010 upálil mladý Muhammad Búazízí. V zemi se podařilo svrhnout dosavadní vládu, protesty se pak přelily do dalších arabských zemí. Tunisané si skutečně vydobyli svobodu, ekonomicky se ale zemi příliš nedaří.

|Štěpán Macháček |Zprávy ze světa

Židovské organizace vykupují domy v arabských částech Jeruzaléma, stěhují do nich osadníky

Mladý Palestinec najel v pondělí autem do lidí na autobusové zastávce v Jeruzalémě. Zranil přitom 14 lidí. Útočník pocházel stejně jako mnozí před ním z východního Jeruzaléma. Tyto Izraelem anektované arabské čtvrtě jsou často zdrojem neklidu. Přispívají k němu i sionistické organizace, které v arabských částech města usazují židovské rodiny. Jejich aktivity odmítají Palestinci i mnozí Izraelci, oporu ale mají v izraelských úřadech.

|Lenka Kabrhelová |Zprávy ze světa

USA a Kuba obnoví přímé letecké spojení. Aktivisté nabádají Washington k opatrnosti

Spojené státy a Kuba se dohodly na obnovení komerčních letů mezi oběma zeměmi. Jde o další z důležitých kroků v oteplování vztahů mezi Washingtonem a Havanou, které ohlásil prezident Obama přesně před rokem. Zatím není jasné, kdy přesně by lety měly začít fungovat. Jednání může trvat několik měsíců. Kubánci pozitivní změny vítají, přesto mnozí nabádají k ostražitosti při jednání s kubánským režimem.

|Andrea Brtníková |Zprávy z domova

Pokračuje proces s Kramným, znalci seznámí trestní senát s revizním posudkem

Klíčové svědectví dnes zazní v procesu s Petrem Kramným, který je obžalován z vraždy manželky a dcery na dovolené v Egyptě. U Krajského soudu v Ostravě budou vypovídat znalci, kteří mají rozetnout spor soudních lékařů o příčině smrti obětí. Státní zástupce podezírá obžalovaného, že svou dceru a manželku zavraždil elektřinou. Experti obhajoby, ale tuto verzi zpochybnili. Soudkyně proto nařídila další revizní posudek, který dnes znalci zveřejní v jednací síni.

| ČRo |Film

OBRAZEM: Na premiéru sedmé epizody Star Wars dorazili fanoušci i v kostýmech

Čeští fanoušci Star Wars se dočkali. Minutu po půlnoci ze středy na čtvrtek začalo v českých kinech promítání sedmého dílu filmové série s názvem Síla se probouzí. Fanoušci se dalšího pokračování Star Wars dočkali po dlouhých deseti letech. Poprvé od roku 1983 se v něm objevili i herci z původního obsazení.

|Pavel Novák |Zprávy ze světa

Volby ve Španělsku nejspíš přinesou změnu, skončí střídání vlád dvou tradičních stran

Konec střídání vlád dvou tradičních stran. To nejspíš přinesou nedělní parlamentní volby ve Španělsku. Ani dnes vládnoucí Lidová strana premiéra Mariana Rajoye, ani její rival Socialistická strana nezískají podle průzkumů většinu hlasů. Popularitu totiž získávají nové strany. Radikálně levicová Podemos (Můžeme) a liberální strana Ciudadanos (Občané). Právě ta by mohla hodně promluvit do budoucí podoby Španělska.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru