Polovina restaurací ve středních Čechách porušuje zákon

Více než polovina restaurací v Praze a ve středních Čechách, které zkontrolovali inspektoři, porušuje zákon. Od začátku roku inspektoři prověřili téměř pět set stravovacích zařízení a zjistili, že jejich provozovatelé špatně účtují a nedodržují míry u tekutin a jídla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

polévka a pivo

polévka a pivo | Foto: Jan Rosenauer

Zástupkyně ředitele pobočky ČOI pro Prahu a Střední Čechy Martina Vyžrálková uvedla, že ve dvou případech restaurace inspektoři zavřeli.

"Za Inspektorát hlavní město Praha jsme uzavřeli dvě provozovny po dobu dvou dnů, protože jejich hygienické podmínky byly v takovém stavu, že mohlo hrozit poškození zdraví spotřebitelů. Proto jsem přistoupili k tomuto kroku. Jedná se však o velmi ojedinělé opatření," doplnila.

Upřesnila přitom, že jednu restauraci Česká obchodní inspekce uzavřela v Kladně a druhou v Praze. V obou případech se jednalo o čínské restaurace.

Kvůli zavření některých restaurací se ovšem inspektoři dostali do sporu s hygieniky. Podle hlavního hygienika Michaela Víta totiž inspekce tuto pravomoc nemá. Obě strany se proto dnes dohodly na tom, jak by měl systém kontrol v restauracích fungovat.

"My budeme hlavně kontrolovat zákon na ochranu spotřebitele a hygienici tu hygienickou stránku. Pokud ale dojde k závažnému porušení hygieny, okamžitě jim to předáme a provedeme nezbytná opatření. Dohodli jsme se na tom, že jakmile zjistíme opravdu závažné porušení, hygienici začnou ihned konat," přiblížil ředitel České obchodní inspekce Jiří Pěkný.

Štěpánka Martanová, Ondřej Kubala, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme