Vít: Nákaze lze předejít dodržováním základních hygienických pravidel

Počet obětí nebezpečné střevní nákazy v Německu se vyšplhal na 10 a přes 1200 je prokazatelně infikovaných. Odborníci navíc předpokládají, že současná epidemie ještě nedosáhla vrcholu. V Berlíně kvůli tomu zasedá krizový štáb. Španělsko by dnes mělo znát výsledky testů ze vzorků zeleniny dvou farem. Mají ukázat, jestli jejich okurky stojí za současnou epidemií. I do Česka se dostaly kontaminované okurky ze Španělska. Potvrdila to státní zemědělská a potravinářská inspekce, která okamžitě přijala bezpečnostní opatření.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Okurky | Zdroj: Reuters

Do Česka se plodů z rizikové šarže dovezlo z Německa 120. Většina jich skončila v prodejnách firmy Country Life. Výsledky kontroly vzorků mají být k dispozici do dvou dnů. Řekl to v Ranním interview Radiožurnálu hlavní hygienik ČR Michael Vít. Zároveň připomněl, že do minulého týdne žádný výskyt bakterie EHEC na území České republiky nalezen nebyl.

„I když jsme od začátku roku evidovali 779 průjmových onemocnění, které způsobila bakterie Escherichia coli, tak žádný výskyt bakterie EHEC 104 jsme na území Česka dodneška nenašli,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview Radiožurnálu byl hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Jak dále Vít uvedl, okamžitě po obdržení informace o nálezu 120 salátových okurek ze Španělska na českém trhu, informoval o klinických příznacích lékaře. „Samozřejmě naše Národní referenční laboratoř vydala určitou informaci, jak se mají případná mikrobiologická vyšetření provádět,“ řekl.

Připomněl, že inkubační doba nákazy může být různá, ale většinou bývá přibližně kolem dvou dnů. Zopakoval, že jde o bakterii, která se přenáší hlavně zažívacím traktem. „Jde o běžné průjmové onemocnění, které se vyznačuje tím, že ve stolici může být příměs krve. V tomto případě je potřeba okamžitě navštívit svého praktického lékaře,“ řekl.

Hlavní hygienik zdůraznil, že aby se předešlo nákaze, je potřeba dodržovat klasická hygienická opatření. „Zeleninu, kterou koupíme na trhu, je potřeba řádně umýt ve studené vodě. A u okurek je dnes doporučení je oškrábat.“ Dodal, že v případě nedodržování hygieny hrozí nebezpečí nákazy také od nakaženého člověka.

Primářka kliniky infekčních chorob pražské Fakultní nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová na Rádiu Česko doplnila, že při zachování běžných hygienických pravidel riziko přenosu z nakaženého člověka nehrozí.

Zeleniny a ovoce se nevzdávejme, říká primářka

Připomněla, že bakterii Escherichia coli je několik druhů. Některé jsou podle ní nezávažné, respektive pro organismus potřebné a některé naopak způsobují různé problémy.

„Ty, které se nyní objevily, se čas od času objeví, ale nebývá to závažné množství. Ten prudký nárůst byl zřejmě způsoben nějakým zdrojem,“ dodala s tím, že tento typ onemocnění se vyskytuje spíše u menších dětí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Rádia Česko byla primářka kliniky infekčních chorob pražské Fakultní nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová.

Podle primářky by se lidé syrové zeleniny kvůli poslednímu nálezu vzdávat neměli. „Ty infekce si vždycky nějakou cestu najdou. Ať už to jsou tyto bakterie, před tím do byla chřipka a podobně. Infekce jsou prostě proměnlivé a vždycky nás něčím překvapí. Ale určitě se nevzdávejme zeleniny a ovoce, to by bylo zbytečné a také škodlivé,“ dodala.

Martina Mašková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme