Roušky pro důchodce? Ochránci osobních údajů prověřují vnitro, předalo poště adresy seniorů

Ministerstvo vnitra pod vedením Jana Hamáčka (ČSSD) čelí kvůli rozesílání roušek seniorům dalšímu problému. Úřad pro ochranu osobních údajů totiž zajímá fakt, jakým způsobem ministerstvo získalo adresy z evidence osob, jejíž použití striktně reguluje zákon.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roušky | Zdroj: Reuters

„Rozesílání respirátorů prostřednictvím @Ceska_posta_sp prověřujeme od jeho začátku,“ napsal na svém nově založeném twitteru nedávno jmenovaný předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů Jiří Kaucký. Odpověděl tak na dotaz redaktora Lidových novin Tomáše Nahodila.

Podrobnosti ale předseda nesdělil s tím, že on sám by se věcí zabýval jen v případě odvolání.

Podle právníka specializovaného na ochranu soukromí Jana Vobořila je zájem úřadu namístě, ministerstvo vnitra totiž pro rozeslání balíčku s rouškami využilo osobní údaje seniorů, a to bez jejich souhlasu. Vnitro navíc adresy předalo České poště.

„Ministerstvo vygenerovalo soubor údajů v příslušném rozsahu,“ potvrdila serveru iROZHLAS.cz Hana Malá z tiskového odboru ministerstva s odkazem na usnesení vlády, podle kterého pošta od vnitra získala jméno, příjmení, adresu trvalého pobytu a doručovací adresu všech osob ve věku nad 60 let.

Lidem nad 60 let pošleme respirátor a pět roušek, rozhodla vláda. Distribuci zajistí pošta

Číst článek

Mluvčí doplnila, že se resort opírá o zákon o evidenci obyvatel, podle kterého je ministerstvo „uživatelem veškerých údajů vedených v informačním systému, pokud je to nezbytné pro výkon jeho působnosti.“ Jenže právě v rozsahu působnosti ministerstva vidí Vobořil problém.

„Rozesílání ochranných pomůcek do působnosti ministerstva vnitra nespadá,“ vysvětlil s tím, že podle jeho názoru „jde spíše o agendu ministerstva zdravotnictví“. Definitivně věc ale vyjasní až probíhající řízení před Úřadem pro ochranu osobních údajů.

Zdravotnické pomůcky v obálce

Přitom nejde o první právní problém, se kterým se resort Jana Hamáčka (ČSSD) v souvislosti s rozesíláním roušek potýká. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv pošta při rozesílání zásilek porušila zákon, když jednotlivé roušky vybalila z originálních obalů a posílala je zalepené v běžné obálce.

V reakci na prohlášení ústavu začal ministr Hamáček vyhrožovat kontrolorům právními kroky, což jejich ředitelka Irena Storová označila za „naprosto bezprecedentní“. Podle Zdravotnického deníku na adresu ministra uvedla, že nepřipustí, „aby docházelo k vyhrožování našim zaměstnancům nebo snad vměšování do odborných činností“ ústavu.

V aktuálním případě ale podle mluvčí ministerstva Malé nehrozí, že pošta získané adresy seniorů použije například pro propagaci vlastních produktů či služeb. Ministerstvo údajně stanovilo poště „povinnost po ukončení distribuce zlikvidovat bez zbytečného odkladu veškerá poskytnutá data“.

Jan Cibulka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme