Slovenský policejní šéf čelí kritice. Podepsal prohlášení považující migraci za útok na evropskou civilizaci

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar podepsal prohlášení, které považuje migrační vlnu za organizovaný útok na evropskou civilizaci. Nyní kvůli tomu čelí kritice. Prezident Andrej Kiska si ho kvůli tomu předvolal.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní prezident Tibor Gašpar

Policejní prezident Tibor Gašpar | Foto: Policie SR

Prohlášení kromě migrace, kterou označuje za „politicky a mediálně organizovaný útok", také kritizuje německou kancléřku Angelu Merkelovou a uvádí, že z Evropanů se prý kvůli „lidskoprávnímu imperialismu" stávají nevolníci.

Dokument vydala slovenská vlivová organizace NEF Hospodářský klub. Podepsalo se pod něj celkem 18 lidí včetně děkana Univerzity Komenského v Bratislavě nebo bývalý ministr práce, ale velkou pozornost vyvolal hlavně podpis policejního prezidenta Gašpara.

Gašpar kvůli tomu musel na kobereček k prezidentovi Kiskovi. Ten uvedl, že prohlášení je plné pochybných konspiračních tvrzení a dezinformací. Také řekl, že očekává, že Gašpar své názory vysvětlí veřejnosti, protože v sázce je důvěra lidí v policii.

Kolik stojí po letech vaše auto? Slováci spustili kalkulačku, která využívá inzeráty z bazarů

Gašpar po setkání s prezidentem řekl, že se prý s prezidentem nedohodl na tom, že se k věci bude vyjadřovat. Dále to nekomentoval. Gašpara kritizovali za podkopávání důvěryhodnosti policie také ministři z vládní strany Most-Híd.

Nad celou kauzou se pozastavila také slovenská média. Deník Sme píše o prohlášení „klubu konspirátorů" a poznamenává, že premiér Robert Fico se ke Gašparovu podpisu zatím nijak nevyjádřil.

Deník N upozorňuje, že šéf policie podepsal politický pamflet a mohl tak porušit etický kodex slovenské policie, podle kterého mají členové policejního sboru při vyjadřování názorů na veřejnosti vystupovat nestranně a zdrženlivě. List také poznamenává, že v Česku vzniklo nové Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám, které má bojovat proti konspiračním webům, zatímco na Slovensku šířené dezinformace podepisuje slovenský prezident.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít