Věční rivalové Indie a Pákistán se pustili do boje. Proti sobě se postavily týmy kuchařů
Indie a Pákistán se utkají nad kuchyňskou plotnou. Asijské jaderné velmoci spolu soupeří dlouhé roky. Vedly spolu několik válek a jejich vzájemná obviňování nevedou konce. Alespoň v jednom by teď mělo být jasno - jaká kuchyně je lepší: indická, nebo pákistánská.
"Vítejte ve Foodistánu, zemi jídel," takové je motto televizní soutěže, která láká k obrazovkám miliony diváků. „Naše země rozděluje mnohé, co ale máme společného, je láska k dobrému jídlu,“ říká autor televizního klání.
Osm kuchařů z každé země vždy vaří stejný pokrm, podle vlastního receptu. Kuchaři jsou ti nejlepší z nejlepších.
O soupeření Indie a Pákistánu nad kuchyňskou plotnou informoval v Ranním Radiožurnálu redaktor Jaromír Marek.
Jejich umění posuzuje tříčlenná a etnicky vyvážená porota, která má zajistit nezávislost rozhodování: přední indický publicista zabývající se gastronomií, elitní britská šéfkuchařka a francouzská herečka s pákistánskými kořeny.
Publikum může čekat opravdovou bitvu patriotů. Už po prvním kole je soutěž oblíbeným tématem vášnivých diskusí. Indové mají jasno. Jejich kuchyně je nejlepší a zcela jedinečná.
„Pákistánská kuchyně je vlastně kuchyně indického Panjabu obohacená o afghánský vliv,“ říká předseda poroty a mimoděk prozrazuje, že s objektivitou soutěže to asi není úplně dokonalé.
„Indická kuchyně má celkem šestadvacet variant, co do počtu a rozmanitosti se s ní ta pákistánská nedá rovnat,“ říká přední indický food kritik.
Nakonec i pákistánští kuchaři si po prvním dílu televizního klání ztěžovali, že porota posuzuje jejich gastronomické výtvory podle indických chutí.