Demonstranti v egyptských městech demolovali sídla Muslimského bratrstva

Tisíce lidí znovu demonstrují v Káhiře před prezidentským palácem. Včerejší projev prezidenta Muhammada Mursího opozici neuspokojil. Demonstranti i opoziční strany dál požadují zrušení autoritářského dekretu a odložení referenda o sporné ústavě. Nepokoje už se z metropole rozšířily do mnoha dalších egyptských měst.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstranti v Káhiře pálí vlajku Muslimského bratrstva.

Demonstranti v Káhiře pálí vlajku Muslimského bratrstva. | Zdroj: Reuters

Informace o násilnostech přicházejí zejména z provincií. Například v jednom z měst v nilské deltě se rozpoutalo násilí mezi příznivci a odpůrci prezidenta Mursího, a to když část demonstrantů začala demolovat místní sídlo Muslimského bratrstva.

Nespokojenci také částečně vypálili i hlavní budovu bratrstva přímo v Káhiře.

Demonstrace před prezidentským palácem v Káhiře však zatím probíhá v relativním klidu.

„Před chvílí skončili řečníci své projevy na tribuně a začaly tady hrát vlastenecké písně. Situace je tady poklidná a k žádným střetům zatím nedochází,“ hlásil kolem šesté hodiny z epicentra protestů v Káhiře zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček.

Prezident Musí ve včerejším projevu nabídl dialog s opozicí, opoziční politici ho však odmítají, dokud prezident nezruší své dekrety, zejména ten, kterým posílil svou moc na úkor soudců. Očekává se proto další pokračování protestů.

Štěpán Macháček, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme