Otázka případného úderu v Sýrii rozděluje svět. Francie samostatně nezasáhne

Ohledně případného vojenského zásahu v Sýrii zatím světové velmoci nenacházejí společnou řeč. Proti se staví Rusko a Čína. Moskva chce vidět jasné důkazy o tom, že syrský režim skutečně použil chemické zbraně. Británie zatím nové hlasování v parlamentu nevyvolá. Francie pak oznámila, že případný vojenský útok na Sýrii podnikne pouze se svými spojenci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Inspektoři OSN v Sýrii

Inspektoři OSN v Sýrii | Zdroj: ČTK

O případném útoku Američanů proti Damašku rozhodne za týden Kongres Spojených států. Požádal ho o to prezident Barack Obama.

"Jestliže Kongres zamítne zásah v Sýrii, může to mít katastrofální důsledky. Sníží to důvěryhodnost Spojených států a amerického prezidenta. A to si nikdo z nás nepřeje!" prohlásil senátor John McCain, který se kvůli Sýrii sešel s prezidentem Obamou.

Dnes se bude krizí v Sýrii zabývat americký Senát. Na jednání vystoupí také ministr zahraničí John Kerry a šéf resortu americké obrany Chuck Hagel. Oba politici vojenskou odvetu proti Damašku prosazují.

Za americkými politiky se chystají i zástupci ruského parlamentu. Členy Kongresu chtějí přesvědčit, aby intervenci neschválili.

Britové čekají na další vývoj

Britský kabinet neplánuje nové hlasování v Dolní sněmovně o případném podílu na zásahu v Sýrii. Takový scénář by prý nastal jen v případě, že by se okolnosti dramaticky změnily.

„Věříme, že se parlament k téhle věci vyjádřil jasně, a je nepravděpodobné, že by chtěl své stanovisko přehodnotit," uvedl na půdě Dolní sněmovny ministr obrany Philip Hammond.

Tři čtvrtiny dotázaných Britů v průzkumu pro BBC uvedly, že se poslanci rozhodli správně. Dvěma třetinám respondentů je pak jedno, že to mohlo zhoršit americko-britské vztahy.

Vlivný starosta Londýna Boris Johnson a někteří další politici si ale myslí, že by ve světle nových důkazů o použití chemických zbraní mohl kabinet agendu do parlamentu vrátit.

Francie podpoří útok se spojenci

Francie nezasáhne v Sýrii samostatně, ale jenom v rámci koalice. Rozhodující tak pro Paříž bude právě hlasování amerického Kongresu. Prohlásil to po setkání se šéfy obou komor parlamentu a opozicí francouzský premiér Jean MarcAyrault.

Francie tak nadále zůstává jedinou zemí, která se jasně postavila za Spojené státy. Ve francouzském parlamentu začne jednání o případné akci v Sýrii zítra, hlasovat se ale o ní nebude, navzdory požadavku pravicová opozice.

Francouzské zpravodajské služby potvrdily, že mají přesvědčivé informace potvrzující, že nedávný chemický útok byl veden z území ovládaném vládními jednotkami.

Jiří Hošek, Jan Šmíd, Pavlína Nečásková, kko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme