Stávka řecké justice prodlužuje Čechům podezřelým ze špionáže pobyt ve vězení

V pátek to budou už dva měsíce, kdy české vývojáře počítačových her Ivana Buchtu a Martina Pezlara zatkla řecká policie na ostrově Limnos. Místní prokuratura je obvinila ze špionáže za to, že při dovolené překročili zákaz a fotili vojenské objekty. Kvůli stávce justičního personálu se ale jejich pobyt ve vězení prodlužuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záběr ze hry Arma 3

Záběr ze hry Arma 3 | Foto: Bohemia Interactive

Radiožurnálu se podařilo získat exkluzivní nahrávku rozhovoru obou mužů s matkou Ivana Buchty.

„Podmínky jsou pořád stejné. Je to vězení, takže si uvědomujeme cenu svobody. Naštěstí už jsme si zvykli a snažíme se to tady důstojně přežít, abychom neudělali ostudu,“ řekl vězněný 33letý Ivan Buchta.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci Čechů zadržovaných už dva měsíce v řeckém vězení informovala Alžběta Havlová

Paní Buchtová syna uklidňovala, že se za ně bojuje. Případem se údajně zabývá i řecký ministr zahraničí, a to na žádost českého šéfa diplomacie Karla Schwarzenberga.

Případ se zatím nikam neposunul. Podle advokátky Dagmar Raupachové je situace v Řecku ztížená stávkou justičního personálu, která trvá už déle než měsíc. Stojí tam i práce jejích německých kolegů. Nyní nezbývá než čekat na rozhodnutí o odvolání obou mužů proti obvinění ze špionáže.

„I když tady jsme takoví izolovaní a je to možná dobře, tak jsou pro nás hrozně důležité dopisy, které dostáváme, a podpora, o které nás občas informujete. Všem lidem jsme za to hrozně vděční, protože tady je velice snadné podlehnout pocitu, že je tady člověk zapomenutý a sám,“ svěřuje se Buchta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Celý rozhovor Hany Buchtové se zadrženými Čechy

Věznění jsou kolegové z jedné firmy, pobyt ve vězení se jim tak snáší snáze. Nejhorší to podle Buchty, který má doma dvouletou dcerku, bylo po dvou až třech týdnech vězení, kdy se jim celá záležitost rozležela v hlavě.

„Byl jsem z toho takový celý špatný. Teď už jednak máme kus naděje a jednak jsme si na to asi už zvykli a dokážeme se zabavit – nějakým způsobem řešíme denní rytmus a to, abychom byli najedení, čistí, zdraví,“ vypráví.

Podle prvních zpráv po zatčení to vypadalo, že na Limnosu oba muži pořizovali snímky pro novou hru, která se na něm odehrává. To ale nebyla pravda. Hra ARMA III je už dávno dokončená.

Češi jeli na dovolenou na místo, které dva roky virtuálně vytvářeli, a fotky pořizovali jen jako turisté. Na to v rozhovoru s Hanou Buchtovou naráží i druhý zadržený 28letý Martin Pezlar.
„Byla to pěkná tematická dovolená v Řecku, ale čeho je moc, toho je příliš. Takže doufám, že brzy skončí a zase se uvidím s rodinou a přítelkyní,“ doufá Pezlar.

Alžběta Havlová, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme