Střední část Francie zasáhly povodně, v Paříži se obávají rozvodnění Seiny

V Německu a Francii už kvůli záplavám zemřelo nejméně pět lidí a tisíce domácností zůstávají bez elektřiny. Problémy s vodou mají v Bavorsku a v Severním Porýní-Vestfálsku. Paříž je kvůli stoupající Seině v pohotovosti a uzavřela nábřeží. Nejkritičtější situace je ale ve střední části Francie, kde vyhlásilo osm departmentů stav nouze. Meteorologové hlásí na dnešek v obou zemích vydatné srážky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V městě Nemours východně od Paříže pomáhalo na 500 hasičů. Voda zaplavila ulice a vytopila sklepy

V městě Nemours východně od Paříže pomáhalo na 500 hasičů. Voda zaplavila ulice a vytopila sklepy | Zdroj: Reuters

Ve francouzské metropoli už uzavřeli nábřeží kolem Seiny a evakuují obyvatelé hausbótů, turistické úřady také zrušily plavby výletních lodí.

Pršet by mělo i dnes. Úřady proto varují před nebezpečím rozvodnění Seiny. Řeka by měla kulminovat o víkendu na 5,1 až 5,7 metru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Paříž je v pohotovosti kvůli stoupající Seině. Německo a Francie hlásí nejméně pět úmrtí v souvislosti se záplavami. Více od Jana Šmída

„Na vlastní oči vidím, jak v místech, kde byly lavičky a cyklostezky, je voda. Teď není situace úplně kritická. Říká se ale, že pokud by mělo pršet další tři nebo čtyři dny, tak budou muset evakuovat tisíce lidí, kteří bydlí podél Seiny,“ hlásil po jedenácté hodině od břehu řeky Jan Šmíd.

Chystá se také zastavení provozu na lince vlaků RER E. Na Loiře je uzavřena řada zámků a u Orleáns zastavili provoz na dálnici.

Na jihozápad od Paříže provedli záchranáři už deset tisíc případů. Svůj domov muselo opustit na 5500 lidí. Náhlý příval vody si zřejmě vyžádal smrt 86leté ženy ve městě Nemours - hasiči našli její tělo plavající na hladině. Na 10 000 domácností je bez elektřiny.

Německé úřady v souvislosti s povodněmi pohřešují čtyři lidi na jihovýchodě Bavorska. Vodní živel tam odřízl na devět tisíc domácnostní od elektřiny.

Záchranáři zasahovali v Bavorsku celou noc s využitím člunů i vrtulníků. Hladina řeky Inn má dnes i přes pokračující deště klesat.

Při záplavách v Dolním Bavorsku zemřeli čtyři lidé

Číst článek

Škody se odhadují na desítky milionů eur. Na mnoha místech už lidé s pomocí hasičů začali odklízet nepořádek a pumpovat vodu ze sklepů.

Problémy s vodou ale mají i další části Německa. Úřady v okrese Wesel v Severním Porýní-Vestfálsku vyhlásili stav nebezpečí. Je tam ohrožena stabilita jedné hráze, kterou se snaží zpevnit pytli s pískem.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme