Další zdržovací taktika: námitky proti zkráceným projevům

I dnes projednávají poslanci vládní reformy, které vrátil Senát, přestože neděle normálně není jednacím dnem. Strany vládní koalice ale prosadily zasedání i o víkendu. Sněmovnu totiž stále paralyzují obstrukce od opozičních sociálních demokratů. Ti se snaží zdržovací taktikou blokovat prosazení norem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas v Poslanecké sněmovně

Premiér Petr Nečas v Poslanecké sněmovně | Zdroj: ČTK

Poslanci se k jednání sešli v 9 hodin. Opozice opět navrhla zařazení dalšího bodu k projednání, konkrétně otázku stavu ovzduší na severu Moravy. S návrhem ale neuspěla a tak pokračovala rozprava k předlohám vládních reforem.

Dopoledne se řešila také zvýšená ochrana budovy poslanecké sněmovny a jejího okolí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Václava Vařeková sleduje jednání ve sněmovně

Před poslaneckou sněmovnou se totiž ráno objevily policejní zátarasy. Skupinka lidí v sobotu přišla před budovu protestovat proti vládním reformám, demonstrace jsou ale ze zákona ve vzdálenosti 100 metrů od sídla sněmovny zakázány.

Větší množství policistů nenechalo klidnými hlavně sociální demokraty. „My jako sociální demokraté se necítíme ohroženi. Myslíme si, že standardní bezpečnostní opatření, která jsou tady realizována každý den v budově poslanecké sněmovny, jsou dostatečná. A navíc jestliže se poslanecká sněmovna obklopí ploty a policisty, tak je to velmi negativní signál vůči veřejnosti,“ řekl lídr ČSSD Bohuslav Sobotka.

„Policie České republiky dělá svoji práci, ví, proč ji dělá,“ reagoval poslanec ODS Boris Šťastný, dodal ale, že on sám s protesty problém nemá.

Hlasovat by se mohlo již dnes

Počet zákonodárců, kteří se do diskuze hlásí, už se ale opozičním poslancům krátí. Kvůli obstrukcím koaliční poslanci totiž prosadili, aby zákonodárci mluvili ke všem 14 předlohám jen dvakrát po 10 minutách.

Kolem jedenácté hodiny se proto časové omezení stalo předmětem živé diskuze. U řečnického pultu se střídali poslanci ČSSD s námitkami, že neměli dostatečný prostor se k jednotlivým zákonům vyjádřit. Pokud se totiž do diskuze přihlásí potřetí, systém je vymaže.

ČTĚTE TAKÉ: Obstrukce nejsou českou specialitou. Do parlamentů patří

Opoziční poslanci koalici za omezení vystupování poslanců velmi kritizují. Prý jde o porušení jednacího řádu a obcházení zákona. ČSSD dokonce zvažuje stížnost u Ústavního soudu, ke které se chce připojit i KSČM.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík to ale v České televizi odmítl: „To je otázka, kterou Ústavní soud může smlouvat, je to otázka přiměřenosti. Použili jsme nástroj, který je na hraně, ale který je přiměřený.“

„Stížnost prostě bude muset být, protože tady je to za hranou, nikoliv na hraně zákona. A zvláště my se cítíme, že to je velmi za hranou zákona vůči nám,“ reagoval v České televizi předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportérka Václava Vařeková mluví o situaci ve sněmovně ve Víkendovém Odpoledním Radiožurnálu

Podle premiéra Petra Nečase ale měla opozice na přípomínky k reformám času dost, a to už při jejich dřívějším projednávání ve sněmovně.

„Když se podívám na způsob projednávání zákona o pomoci v hmotné nouzi, a ve druhém čtení, kdy se podávají pozměňovací návrhy, vystoupil jeden jediný poslanec ČSSD se čtyřminutovým příspěvkem. Ve třetím čtení vystoupili dva poslanci ČSSD dohromady s pětiminutovým příspěvkem. Za tato dvě čtení tři příspěvky, 9 minut, a teď nám tady brečí,“ prohlásil emotivně Nečas.

Podle odhadu některých poslanců by se mohlo o návrzích, které se týkají reforem penzí, sociálního systému nebo zdravotnictví, hlasovat už dnes v podvečer nebo večer. Bude ale záležet na počtu vystupujících.

Hlasování ale oddaluje i další zdržovací taktika - předkládání námitek proti časovému limitu vystoupení. Poslanec ODS Marek Benda takový postup levice pokládá za zbytečný.

„Já jim nerozumím. Stačilo předložit jednu pro Ústavní soud, ke kterému možná směřují. By to bylo nepochybně dostačující. Prostě to usnesení sněmovny je jasné. Je to spíše snaha školit poslance, aby sem dobíhali, stejně jako nám to předváděl pan poslanec Rath,“ řekl Benda.

Koalice zvažuje změnu jednacího řádu

Kvůli obstrukcím zvažují koaliční strany změnu jednacího řádu sněmovny. V České televizi to přiznal šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Pro změnu se vyslovil i předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Odborník na ústavní právo Jan Kysela v České televizi vysvětlil, že současný systém dává přílišnou svobodu jednotlivým poslancům. V jiných zemích přitom stojí řád na systému sněmovních frakcí. Čas, který by jednotlivé strany měly pro svá vystoupení, by tak odpovídal jejich početnímu zastoupení ve sněmovně.

Zleva Miroslav Kalousek (TOP 09), Petr Gazdík (TOP 09), Antonín Seďa (ČSSD), místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek (ČSSD) a zády Jaromír Drábek (TOP 09) | Foto: ČTK

„Jednací řád je koncepčně špatně postavený, jaksi příliš individualizovaný, a to úplně neodpovídá zemím, které mají poměrný volební systém, tudíž mají jaksi mnoho stran v Poslanecké sněmovně. Logičtější by bylo to, co mají v Rakousku, to, co mají v Německu, to, co mají leckde jinde. Že těžiště činnosti parlamentu spočívá ve frakcích, tudíž frakce mají nějakou roli. Koncepčně špatný jednací řád vyvolává celou řadu problémů, které potom vedou k tomu, že se problémy někdo pokouší řešit způsobem, který ne vždycky musí být úplně šťastný.“

Původně měla změna jednacího řádu dolní komory parlamentu zabránit legislativním přílepkům, nyní návrh bude řešit i problematiku obstrukcí. Na změně pracuje speciální podvýbor.

Václava Marešová, Radek Pavlovič, Kristina Winklerová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme