Jednání koalice s ČSSD naznačí, zda se prezident bude volit přímo

Nad návrhy na přímou volbu prezidenta se ve čtvrtek sejdou zástupci vládní koalice a opoziční ČSSD. Kromě způsobu volby budou jednat také o pravomocích hlavy státu. Kabinet debatu na toto téma nedávno přerušil s tím, že chce nalézt shodu s ČSSD. Bez hlasů opozice se totiž při hlasování o ústavním zákonu vláda neobejde.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezidentská standarta vlající nad Pražským hradem

Prezidentská standarta vlající nad Pražským hradem | Foto: Marián Vojtek

Dohoda se sociálními demokraty by měla vyloučit, že přijetí zákona neskončí pod nějakou libovolnou záminkou ve sněmovně nebo v Senátu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Postoje politiků před jednáním o přímé volbě prezidenta zjišťovala reportérka Milada Richterová

Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila z ODS by už toto první jednání s nejsilnější opoziční stranou mohlo ukázat, jestli bude možné se na přímé volbě vůbec dohodnout.

„Doufám, že se dohodneme. Já sám podporuji přímou volbu a musíme se bavit o tom, co všechno přímá volba přinese, jak změní postavení prezidenta v českém ústavním systému. My máme koaliční smlouvu, kde je napsáno, že přímá volba prezidenta je jedna z priorit vládní koalice, a já jako člen koaličního kabinetu budu dělat vše pro to, aby se koaliční smlouva naplnila,“ uvedl Pospíšil.

Sociální demokraté na jednání přijdou a budou preferovat současně se změnou způsobu volby i debatu o postavení a pravomocích prezidenta. Rádiu Česko to řekl úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka:

„Chceme probrat s vládní koalicí všechny aspekty změn ústavy, aby bylo zřejmé, jestliže budeme volit prezidenta přímo a my to podpoříme, jaké budou přesně jeho pravomoci, odpovědnost, imunita a jakým způsobem bude možné prezidenta odvolat, protože ve všech zemích, kde se volí prezident přímo, existuje i mechanismus jeho odvolání.“

ČSSD i TOP 09 podporují dvoukolový systém

Podle Sobotky bude ČSSD podporovat dvoukolovou volbu hlavy státu. „Občané už ji znají ze senátních voleb a je to systém, který je podle našeho názoru nejvíce reprezentativní, zejména pokud do druhého kola postupují kandidáti s největším počtem hlasů a mezi nimi se rozhodne,“ zdůvodnil Sobotka.

Podle ministra vnitra Radka Johna z Věcí veřejných by se jednání vlády a ČSSD mohlo uskutečnit ve formátu K12, tedy zástupců koalice a opozice v celkem 12 lidech. Koaliční předáci jednají ve známém formátu K9, kdy každou ze tří vládních stran reprezentují tři zástupci. Mezi nimi i předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

„Koalice se dohodla na přímé volbě prezidenta na jednání K9, do vlády byly poslány tři návrhy a premiér Nečas byl pověřen koaliční devítkou tím, aby jednal s opozicí. Věřím, že nebude snahou dvou největších stran přímou volbu prezidenta přes technické věci zablokovat,“ řekl Gazdík Rádiu Česko s tím, že stejně jako ČSSD i jeho strana TOP 09 podporuje dvoukolový systém totožný s volbou do Senátu.

Martin Hromádka, Milada Richterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme