Pásmo Gazy zcela ovládlo radikální palestinské hnutí Hamas

Islamistické hnutí Hamas upevňuje kontrolu nad dobytým územím v Gaze. Palestinský prezident Mahmúd Abbás mezitím ustavil novým předsedou vlády mezinárodně oceňovaného ministra financí Saláma Fajjáda. Učinil tak den poté, co v reakci na brutální násilnosti v pásmu Gazy rozpustil dosavadní kabinet vedený Ismáílem Haníjou z hnutí Hamas.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bojovníci Hamasu

bojovníci Hamasu | Zdroj: ČTK

Ani pověření nestraníka Fajjáda sestavením nové palestinské vlády ale neznamená uklidnění situace. Naopak. Dosavadní šéf vlády Haníja rozpuštění svého demokraticky zvoleného kabinetu odmítá, a co především: bojovníci Hamasu ovládli od počátku týdne celé pásmo Gazy. Zajaty byly desítky činitelů prezidentova hnutí Fatah, další tucty jich uprchly do Egypta nebo s podporou Izraele na západní břeh Jordánu.

Dnes se v Gaze nebojovalo, pokračovalo ale rabování opuštěných domů. Navíc přišla i zpráva o prvním zabitém ozbrojenci Hamasu na západní břehu, kde má převahu prezidentův Fatah. Tato organizace bývá označována za umírněnou, její aktivisté ale v rámci odvetných razií za Gazu mimo jiné vyplenili i kanceláře tří poslanců Hamasu v budově parlamentu v Rámalláhu.

Mezinárodní společenství plně podporuje v palestinském konfliktu prezidenta Mahmúda Abbáse. Shodli se na tom zástupci OSN, Evropské unie, Spojených států a Ruska.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme