V Polsku proběhla největší evropská dobročinná akce - vynesla 10 milionů dolarů

Velký orchestr sváteční pomoci - tak se jmenuje největší dobročinná akce v Evropě, která se už 16 let koná v sousedním Polsku a kterou žije bez nadsázky celá země. 1700 štábů a 120 tisíc dobrovolníků vybíralo od včerejšího rána do půlnoci příspěvky na dětskou laryngologii. Za 15 let získaly nemocnice z výtěžku nadace Velkého orchestru sváteční pomoci vybavení v hodnotě více než 80 milionů dolarů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zábavně-charitativní akce  v Polsku

Zábavně-charitativní akce v Polsku | Foto: www.wosp.org.p

Polská náměstí vypadala jako při velkém karnevalu. Celý den se hrálo, zpívalo, vybíraly se peníze a dražily nejrůznější předměty. Výtěžek letos půjde na vybavení oddělení dětské otolaryngologie. Tajemství úspěchu největší evropské dobročinné akce spočívá v její spontánnosti, zábavnosti a transparentnosti.

"Od samého začátku je to akce, která jasně říká, nač vybíráme peníze a jak budou použity. Mohli jsme koupit několik desítek tisíc moderních přístrojů, které zachraňují lidské životy. Za ta léta jsme světu ukázali, že Poláci se dokážou překonat komplexy a pomáhat si navzájem," říká Jurek Owsiak, který celou monstrózní akci před 16 lety vymyslel a která se stala náplní jeho života.

Jurek Owsiak přišel s jednoduchým nápadem: lidé jsou schopní darovat nejvíce, když se dobře baví a když ví, že jejich peníze půjdou na konkrétní dobrou věc. Finále sbírky proto vypadá jako národní veselice a celodenní televizní show:

V průběhu svátečního orchestru se draží spousta kuriózních předmětů - například největší oštěpek na světě o váze 11 kilogramů, pohraniční tabule, které už po vstupu do schengenské zóny nejsou nikomu nepotřebné, nebo například křeslo generálního ředitele polské televize, které dal do dražby sám ředitel Andrzej Urbański.

Na dětská oddělení přispívali také Poláci žijící v zahraničí a polští vojáci na základnách v Afghánistánu nebo Iráku.

"Myslím si, že cíl této akce je velmi ušlechtilý. Musíme si pomáhat, zvláště v dnešní době, kdy je naše zdravotnictví v tak zlém stavu," říká paní Maria, která stejně jako tisíce dalších přišla oslavit finále Velkého orchestru sváteční pomoci před varšavský Palác vědy a kultury.

Do půlnoci se podařilo vybrat v přepočtu více než dvě stě milionů korun a dobrý duch celé této akce Jurek Owsiak - jako každý rok - přišel v závěru večera o svůj hlas.

Martin Dorazín, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme