Nad Zimbabwe se vznáší hrozba genocidy

Povolební násilí v Zimbabwe by mohlo přerůst do genocidy, pokud nezasáhne mezinárodní společenství. Představitelé tamních církví upozornili na časté případy únosů lidí, mučení a vražd kvůli povolebnímu vyřizování si účtů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sčítání hlasů v Zimbabwe

Sčítání hlasů v Zimbabwe | Zdroj: ČTK

Zimbabwané už více než tři týdny čekají na oficiální vyhlášení prezidentských volebních výsledků z konce března. Podle různých zdrojů v nich zřejmě vyhrál šéf opozice Morgan Tsvangirai. Neví se ale, jestli získal nadpoloviční většinu a mohl by se tak vyhnout druhému kolu hlasování.

Opozice s druhým kolem ale nesouhlasí, protože se obává, že vláda by výsledky zfalšovala. Podle církevních představitelů začal Mugabe po zřejmém neúspěchu ve volbách podněcovat k násilnostem a zastrašovat obyvatelstvo pomocí rozmístění svých vojenských jednotek a milicí.

Silvie Burjanková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme