Tři atentátníci z Bali byli popraveni

Tři atentátníci zodpovědní za útoky na indonéském Bali byli popraveni. Islámští teroristé, kteří měli na svědomí smrt 202 lidí, byli podle úřadů zastřeleni krátce před půlnocí místního času. Členové organizace Džamáa Islamía odpálili v říjnu 2002 nálože ve známém letovisku Kuta. Mezi oběťmi byli převážně cizinci, většinou Australané.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Imam Samudra a Amrozi

Imam Samudra a Amrozi | Zdroj: ČTK

Imam Samudra, Amrozi a Mukhlas, tři příslušníci teroristické organizace Džamáa Islamía, která chce v jihovýchodní Asii vytvořit islámský superstrát, chtěli zemřít jako mučedníci a slíbili, že jejich smrt bude pomstěna. I proto přijaly indonéské úřady v zemi mimořádná bezpečnostní opatření a oznámeno nebylo ani přesné datum popravy.

Islámští extrémisté rozpoutali v Indonésii od roku 2000 vlnu násilí, útoky směřovaly na křesťany, zahraniční návštěvníky i západní ambasády. Nejtragičtějšími byly právě atentáty na ostrově Bali v letech 2002 a 2005, při kterých celkem zemřelo 220 osob a více než 350 utrpělo zranění. Jeden z popravených teroristů, Imam Samudra, byl podle policie odpovědný za oba útoky.

Proti vykonání rozsudku smrti protestovaly desítky muslimských radikálů, kteří se po převezení těl teroristů do jejich rodných obcí střetli s policií. Na pohřeb přišly tisíce lidí.

Indonéský soud poslal za atentáty na Bali z roku 2002 do vězení celkem 33 lidí, čtyři z nich dostali doživotí. Velitel organizace Džamáa Islamía Hambali je nyní zadržován na americké základně Guantánamo, duchovní vůdce Abú Bakar Bášir ale pro nedostatek důkazů strávil ve vězení necelé 4 roky.

Robert Mikoláš, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme