Spolkový sněm schválil zákon o Volkswagenu, který se nelíbí Evropské komisi

Kontroverzní novelu zákona o německé automobilce Volkswagen schválili poslanci Spolkového sněmu. Norma je trnem v oku Evropské komisi, která ji zřejmě napadne u Evropského soudního dvora. Důvodem je hlavně výše blokační menšiny při přijímání důležitých rozhodnutí v automobilce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volkswagen

Volkswagen | Foto: autobytel.com

Spolkové zemi Dolní Sasko tak i nadále postačí její dvacetiprocentní podíl v automobilce k zablokování například rozhodnutí o přesunu výroby. To je ale podle Evropské komise i největšího akcionáře Volkswagenu, firmy Porsche, v rozporu s evropským právem.

Je tak pravděpodobné, že spor o legislativní normu skončí u Evropského soudního dvora. Ten přitom klíčová ustanovení původního zákona o Volkswagenu zrušil už loni v říjnu.

Podle Porsche by blokační menšina měla činit obvyklých 25 procent. Evropská exekutiva soudí, že dolnosaská výjimka v zákonu brání volnému pohybu kapitálu v Evropské unii.

Spolková vláda je ale toho názoru, že norma je v souladu s unijními pravidly a taky poslanci zákon posvětili drtivou většinou hlasů.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme