Příměří mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenci v Gaze už neplatí

Půlroční klid zbraní mezi Izraelem a ozbrojenými palestinskými skupinami v Gaze ráno skončil. Hnutí Hamas veřejně oznámilo, že příměří neprodlouží, protože Izrael nedodržoval své závazky. Formální vypršení dohody však neznamená automatické obnovení bojů. Obě strany teď čekají na další kroky protivníka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

izraelský tank nedaleko hranice s pásmem Gazy

izraelský tank nedaleko hranice s pásmem Gazy | Zdroj: ČTK

Islámský džihád odpálil jen za poslední dva dny na židovský stát přes 40 raket a Izrael podnikl několik náletů i v obydlených částech Gazy. Už minulý týden izraelská ministryně zahraničí Livniová prohlásila, že vydávat současný stav za příměří je fraška. Klid zbraní se začal hroutit v listopadu a obviňují se z toho obě strany.

Ani Palestinci, ani Izrael ale neoznámili, že teď přichází další kolo bojů. Izraelská generalita je prý připravená reagovat na jakékoli nové útoky z Gazy. A vedení Hamasu už se po půlročním životě na veřejnosti zase stáhlo do ilegality v obavě z izraelských atentátů.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme