V německé vládě je spor kolem případného přijetí vězňů z Guantánama

V berlínské vládě se nečekaně rozhořel ostrý spor kolem případného přijetí bývalých vězňů z Guantánama na území Německa. Tuto alternativu zmínil už koncem loňského roku šéf spolkové diplomacie Frank-Walter Steinmeier. Ministr vnitra Wolfgang Schäuble se ale postavil proti tomuto plánu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"Osoby podezřelé z terorismu, které byly protiprávně zbavené svobody, musejí být propuštěny. Pokud se ale nemohou vrátit do své vlasti, musejí zůstat ve Spojených státech," zformuloval v listu Frankfurter Rundschau svůj postoj v otázce dalšího osudu vězňů z Guantánama Wolfgang Schäuble.

Ministr z křesťansko-demokratické unie CDU nevidí důvod, proč by lidé, kteří jsou příliš nebezpeční pro Spojené státy, museli zakotvit v jedné ze zemí Evropské unie. Právě pro tento scénář se v případě uvažovaného uzavření Guantánama vyslovil spolkový ministr zahraničí.

Frank-Walter Steinmeier z SPD se před časem nechal slyšet, že v této otázce nesmí Evropa novou americkou administrativu nechat na holičkách. Steinmeier přislíbil, že právní možnosti této operace jeho úřad prozkoumá. I to ale jeho vládní kolega Schäuble ostře kritizoval s tím, že ministerstvu zahraničí něco takového nepřísluší.

Jen několik hodin po převzetí prezidentského úřadu prezident USA Barack Obama přikázal vojenským prokurátorům, aby požádali zvláštní soud na americké základně Guantánamo na Kubě o zastavení všech nedořešených případů na 120 dní. Odklad by se měl týkat také pěti vězňů, kterým hrozí trest smrti za podíl na teroristických útocích proti Spojeným státům americkým 11. září 2001.

Mezitím američtí vojenští soudci na základně Guantánamo dnes na 120 dní pozastavili procesy s vězni, kteří jsou tam drženi. O základně jsme mluvili i ve středečním Radiofóru. Záznam pořadu si poslechněte v Rádiu na přání.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme