Zahraniční obchod skončil v prosinci se schodkem 12 miliard korun

Zahraniční obchod Česka skončil vloni přebytkem 69,4 miliardy korun. To je o 18,5 miliardy korun méně než v roce 2007. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Negativně se na výsledku podepsal propad exportu na konci roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobily na výrobní lince

Automobily na výrobní lince | Foto: Pavel Kozler

V samotném prosinci obchod s cizinou zaznamenal schodek 11,8 miliardy korun, což představuje meziroční zhoršení o devět miliard. Podle ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské se tak potvrzuje radikální zpomalení české ekonomiky v závěru loňského roku.

"S deficitem téměř 12 miliard korun je to nejhorší prosincový výsledek od roku 1993. Export České republiky klesl téměř o 14 procent navzdory výhodě dvou pracovních dnů. Podepisuje se na tom nejenom výpadek produkce automobilového průmyslu, například Škoda Auto, ale také výpadek exportu mobilních telefonů, telefonních zařízení, strojů a podobně," uvedla Horská.

Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu se v prosinci meziročně v běžných cenách snížil vývoz o 13,4 procenta a dovoz o 8,2 procenta. Byl to největší prosincový meziroční pokles od roku 1994, vývoz i dovoz přitom klesají již třetí měsíc po sobě. Za celý loňský rok se vývoz snížil o 0,7 procenta a dovoz vzrostl pouze o 0,1 procenta, uvedli statistici.

K tématu si přečtěte také:
Statistický úřad potvrdil prudký pokles českého zahraničního obchodu
Finanční krize v Česku - zvýšení nezaměstnanosti, propad zahraničního obchodu
ČSÚ: Zahraniční obchod skončil v srpnu s nejhorším letošním výsledkem
Zahraniční obchod za červen hlásí přebytek skoro 14 miliard korun

Martin Hromádka, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme