V čínském Sin-ťiangu pokračují etnické střety

Střety v čínském Sin-ťiangu pokračují. Policie dnes zasahovala proti Ujgurům i Číňanům. Tisíce příslušníků většinových Chanů totiž v rámci msty zaútočili na muslimské obchody. Bezpečnostní jednotky proti nim použily slzný plyn. Při dosud nejhorších násilnostech za posledních několik desítek let zahynulo téměř 160 osob, dalších více než tisíc bylo zraněno.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínští policisté odnášejí zraněného muže

Čínští policisté odnášejí zraněného muže | Zdroj: ČTK

Čínská policie dnes nejprve zasáhla proti Ujgurům protestujícím proti zadržení jejich příbuzných. Mezi demonstranty převažovaly ženy. O několik hodin později se příslušníci bezpečnostních sil střetli i s Číňany, kteří útočili na muslimské obchody.

Výzvy k odplatě se dnes objevily na internetu. Do televizních zprávách se totiž dostaly pouze záběry, na kterých jsou zranění a zakrvavení Číňané. Ujguři v této souvislosti obviňují státní moc, že podporuje nenávist mezi menšinovými etniky a většinovým obyvatelstvem, podobně jako tomu bylo vloni v Tibetu.

Sílí také hlasy kritizující policii, která prý je odpovědná za tak velký počet obětí. Totožnost zabitých lidí úřady tají, podle lékařů z jedné z nemocnic v Urumči ale mezi nimi jsou i ženy a děti. Zastřelena údajně byla i těhotná žena a její čtyřletý chlapec.

Napětí v provincii Sin-ťiang panuje již řadu let. Někteří z asi osmi milionů tamních Ujgurů se chtějí od Číny odtrhnout. Jsou nespokojení se sílícím vlivem Chanů na území, které považují za své, a protestují proti kontrole a potlačování své kultury a náboženství ze strany čínské vládnoucí komunistické strany. Ujgurové jsou původními obyvateli Sin-ťiangu, jde převážně o muslimy.

Přečtěte si také:
V Urumči opět vypukly střety mezi Ujgury a policií
Přes 150 mrtvých po zásahu proti ujgurským muslimům v Číně

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme