Novela protikuřáckého zákona nebude učinná, říká expert

Od dnešního dne musí mít restaurace označen svůj vchod nálepkou, která návštěvníkům oznámí, zda vstupují do kuřáckého či nekuřáckého zařízení, nebo jestli jsou v restauraci oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zapálená cigareta

Zapálená cigareta | Foto: Fotobanka stock.xchng

Vyplývá to z novely takzvaného protikuřáckého zákona. O tom, zda bude restaurace kuřácká, či nekuřácká, rozhoduje její provozovatel.

Původně navrhoval poslanec ODS Boris Šťastný úplný zákaz kouření v restauracích. Zákon však byl nakonec výsledkem kompromisu, na kterém parlament dlouho hledal shodu.

„Není možné státní paternalismus přehánět, ale tam, kde to lidem vadí, by měli mít možnost si vybrat prostředí, které je nekuřácké. Díky novele zákona se periodicky o protikuřáckých opatřeních mluví. A do společnosti to přináší jistou masáž, že kouření je něco nezdravého. Pamatuji si, že lékaři běžně kouřili v ordinaci, což si třeba dneska neumí nikdo představit,“ řekl k novele pravděpodobný ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09.

Přehrát

00:00 / 00:00

Leoš Heger mluvil v Ranním interview o protikuřáckém zákonu a regulačních poplatcích

Kritici novely zákona říkají, že některé podmínky se spíš zmírnily vůči kuřákům. Například v restauracích se nemusí tak přísně vyhradit nekuřácký prostor. Navíc pro úplný zákaz kouření v restauracích je podle průzkumů většina lidí, ukázala to i úterní anketa Radiožurnálu O všem s vámi.

Zámečník: Jsou jen dva způsoby omezení kouření

„Nechme zákon působit. Takovéhle systémové změny se mají chvíli pozorovat, jak fungují,“ uvedl Heger.

Odpůrci kouření argumentují tím, že závislost na tabáku je nejčastější tuzemskou diagnózou, potýkají se s ní dva miliony Čechů a stát stojí léčba onemocnění.

Podle někdejšího experta Světové banky pro zdravotnictví Miroslava Zámečníka současná novela kouření nijak výrazně nezredukuje.

„Pokud bude chtít zákonodárce dosáhnout omezení kouření, tak bude muset být přísnější, protože z hlediska spotřeby bude tohle opatření zcela neúčinné,“ myslí si expert.

Přehrát

00:00 / 00:00

O protikuřáckém zákoně mluvil na Rádiu Česko Miroslav Zámečník

„Většina zemí, která zavedla protikuřácký zákon, to udělala poměrně přísně. V restauracích tedy nejsou jen označené části, ale striktně oddělené. Byl jsem třeba nedávno v Itálii a tam kouříte v naprosto separátní místnosti, která má vlastní odvětrávání. Kvůli kuřákům ale tuhle investici většina neudělá, takže se jedná vlastně o úplný zákaz,“ pokračoval.

V Evropě existují i jiné způsoby omezení kouření. Například ve Velké Británii jsou prý kuřáci znevýhodňují při čekání na kloubní náhradu, jak tvrdí Eva Králíková, epidemioložka 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

„Znevýhodňovat dostupnost péče je podle mě zcela pomýlená cesta. Jsou dva způsoby, jak snižovat dostupnost cigarety. Buď prostřednictvím daní, což naráží na určitý strop, kdy poté dochází k pašování ze zahraničí. Druhá cesta je snížení počtu míst, kde se cigareta dá kouřit a koupit,“ odmítl britskou cestu Zámečník.

Mluví se také o tom, že zdravotní pojišťovny by měly mít možnost nějak zohlednit, jestli člověk kouří nebo ne, protože tím ničí svoje zdraví víc než ostatní a ubírá z celkového balíku pojištění na svoje léčení značnou sumu peněz, nebo znehodnocuje práci lékařů.

„Na první pohled to vypadá jako dobrý nápad, protože je to spravedlivé. Ale zavést to v České republice, kde si velká část lidí zdravotní pojištění neplatí, jde o tzv. státní pojištěnce, podle mě není možné. Jak byste to třeba vymáhal po kuřákovi důchodci. Ne, tohle je prostě nerealizovatelné,“dodal Zámečník.

Provozovatelům restaurací zákon spíše vyhovuje

Stávající zákon tak nejspíš nejvíce vyhovuje provozovatelům restauračních zařízení.

„Co vyšlo v zákoně je nakonec trochu jiné než asociace navrhla. Ale byli jsme proti plošnému zákazu kouření v restauracích. Tvrdíme, že by se měl rozhodnout zákazník. Domnívám se, že čistě nekuřáckých restaurací bude přibývat, což už dneska vidíme,“ sdělil generální sekretář Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Václav Stárek mluvil o pohledu restauratérů na nový zákon

Přehled o tom, kolik restaurací je už nyní nekuřáckých oproti kuřáckým, a také o tom, jak se na základě nového zákona zachovají provozovatelé, však zatím asociace přehled nemá:

„Připravujeme průzkum mezi našimi členy a restauracemi, které nejsou členské, abychom získali bližší údaje. Zatím nemáme žádná čísla.“

Někteří restauratéři se často bojí přeměnit své zařízení na čistě nekuřácké v obavě o ztrátu zákazníků.

„Když vidíte u restaurací menu za 76 korun a uvědomíte si, co všechno musí provozovatel zaplatit, tak ty obavy o zákazníka jsou na místě. Pokud restauratéři chtějí provozovat svoji živnost čistě, tak díky našemu legislativnímu a daňovému systému nelze o nějakém profitu téměř hovořit. Jsou to pak spíše nadšenci,“ postěžoval si Stárek.

Novela zpřísňuje i postih pro restauratéry, kteří prodají tabákové výrobky dětem. Mohli by dostat pokutu od padesáti tisíc do půl milionu korun.

„Tam jsme dokonce prosazovali vyšší sazby. Co se týče prodeje alkoholických a tabákových výrobků mladistvím by měla být opatření skutečně přísná,“ doplnil generální sekretář Asociace hotelů a restaurací ČR.

Tomáš Pavlíček, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme