Absurditou roku je povinnost nosit úřadům výpis dostupný na webu

Absurditou roku 2010 je povinnost donést na úřad dokumenty, které jsou on-line aktualizované a úředníci si je mohou sami vyhledat na webu. V nominaci na nesmyslné administrativní povinnosti podnikatelů bylo ještě dalších šest nařízení, vítěze z nich vybíralo přes tři tisíce podnikatelů.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká správa sociálního zabezpečení

Česká správa sociálního zabezpečení | Foto: Alena Palečková

Letošní Absurditě roku dalo svůj hlas víc než 1800 lidí. Nechvalné prvenství tak připadlo České správě sociálního zabezpečení za to, že požaduje výpisy z obchodního rejstříku, i když jsou tyto údaje pravidelně aktualizované na internetu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyhlášení Absurdity roku 2010 sledoval reportér Jan Herget

Podle ředitele soutěže Zdeňka Strnada takovou povinnost podnikatelům nepřímo ukládá zákon 552/1991 sbírky.

„Tip na tuto povinnost nám poskytl jeden živnostník, kterého vyzvali ze správy sociálního zabezpečení k provedení kontroly pojistného a on musel s sebou přinést výpis z obchodního rejstříku, a to i přesto, že tyto údaje jsou on-line aktualizované ministerstvem financí. Zákon vysloveně neuvádí, že člověk musí přinášet tento výpis, nicméně ukládá, že je třeba, aby daný subjekt byl maximálně součinný a co nejvíc vyhověl úřadu při kontrole,“ vysvětlil Strnad.

Na druhém místě skončila povinnost úředně ověřovat pravost dokumentů doručených do datové schránky. Třetí místo patří zákonu, který dává povinnost vozům na údržbu silnic platit mýtné. Hlasující také velmi zaujalo nařízení vlády, které určuje firmám, kdy si mají vymalovat.

Právě to byl podnět ministerstva průmyslu a obchodu. Jeho zástupce dnes na happeningu v Praze na Václavském náměstí, kde se anticeny vyhlašovaly, tlumočil příslib ministra Martina Kocourka (ODS), že chce každý rok zrušit alespoň 30 paragrafů, které podnikatelům komplikují práci.

Ministerstvo průmyslu má Padlý paragraf

Ministr Kocourek Rádiu Česko řekl, že anketa Absurdita roku k této redukci výrazně pomáhá a upozorňuje na nejkřiklavější případy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O anketě Absurdita roku hovořil na Rádiu Česko ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek

„Akce je velmi přínosná, naše ministerstvo ji velmi vítá, protože se samozřejmě inspirujeme i těmito akcemi. Chceme v tomto ohledu vyvíjet vlastní iniciativu, proto jsme založili vlastní anketu Padlý paragraf, prostřednictvím které chceme navrhovat ke zrušení 30 nejbyrokratičtějších paragrafů ročně,“ uvedl Kocourek.

Eva Svobodová, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků, si myslí, že nejrůznější absurdní předpisy jsou důsledkem toho, že při jejich vzniku se věnuje málo pozornosti tomu, jaké dopady budou mít v praxi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr Martin Kocourek a Eva Svobodová o tématu diskutovali ve večerních Ozvěnách dne Radiožurnálu

„Faktem je, že probíhají některá připomínková řízení k připravované legislativě, kde se podnikatelé mohou vyjádřit, ale ne vždy je k těm připomínkám přihlédnuto, to za prvé. A za druhé: nedá se zachytit asi úplně všechno,“ uvedla Svobodová v Ozvěnách dne Radiožurnálu.

Předpisů, které si zaslouží označení Absurdita roku, nicméně v posledních letech podle ní ubývá.

Vloni se Absurditou roku stalo zákonné nařízení pro fyzioterapeuty mít v ordinaci dvě nášlapné váhy, velké zrcadlo a ledničku.

Martin Hromádka, Jan Herget, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme