Americký Kongres odmítá finanční pomoc automobilkám

Peníze nedostanete, dokud nepřijdete s konkrétním plánem na jejich využití. Takový vzkaz vyslal americký Kongres třem velkým automobilkám. Společnosti Ford, General Motors a Chrysler dostaly za úkol připravit podrobný plán, jak by využily 25 miliard dolarů státních překlenovacích půjček, o které žádají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ford Mondeo 1993-1996

Ford Mondeo 1993-1996 | Foto: auta.yauto.cz

Automobilky se potýkají s platební neschopností. Tvrdí, že pokud nedostanou co nejdřív 25 miliard dolarů, hrozí jim finanční kolaps a budou ohrožené 3 miliony pracovních míst. Vedení společností mají do 2. prosince předložit plán, na co vládní půjčku ve výši 25 miliard dolarů potřebují.

Zákonodárci žádají víc informací, tak shrnul výsledek jednání amerických zákonodárců lídr demokratů v Senátu Harry Reid. Na začátku prosince se má Kongres k jejich žádosti vrátit.

Jak dosluhující prezident George Bush tak jeho zvolený nástupce Barack Obama chtějí automobilkám pomoci, protože jejich kolaps by znamenal další otřes pro už tak oslabenou ekonomiku Spojených států amerických.

Republikánský senátor z Missourri Kit Bond pak upozornil manažery společností Ford, General Motors a Chrysler na jeden bod, který by žádost mohla obsahovat.

"Chce se navrhnout, aby třeba prodali tryskáče," uvedl senátor Bond v narážce na skutečnost, že manažeři automobilek přiletěli do Washingtonu žádat o peníze daňových poplatníků firemními letadly. Někteří Kongresmani to považují za známku toho, že zatímco automobilky skomírají, chovají se jejich šéfové stále rozhazovačně.

Přečtěte si také:
General Motors, Chrysler a Ford žádají Kongres USA o miliardy
Americké automobilky volají o pomoc
Velké automobilky v USA bojují o přežití

Vít Pohanka, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme