Banky v USA hlásí rekordní zisk, řadě z nich ale klesají rezervy

Dvanácti procentům federálně pojištěných bank ve Spojených státech může hrozit bankrot. Vyplývá to z průzkumu Federální společnosti pro pojištění vkladů. Pokud by teď banky musely čelit kritickým situacím, nemusely by jim jejich kapitálové rezervy stačit. Na druhou stranu se ale zvyšuje jejich zisk.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bank of America

Bank of America | Zdroj: Reuters

Podle Vladimíra Pikory ze společnosti Next Finance se ale nejedná o žádný zásadní zvrat. Bank, které mají problémy, je totiž prakticky stále stejný počet.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci amerických bank mluvil na Rádiu Česko Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance

„Oproti předešlému kvartálu je jich jen o 4 víc. To ale stačilo k tomu, že jsme se dostali na dlouholeté maximum. Pokud vše půjde tak, jako to obvykle chodí, tak se žádného ohrožení bankovního trhu bát nemusíme,“ řekl Pikora.

Bankovní odvětví v USA vykázalo za první 3 měsíce letošního roku rekordní zisk 29 miliard dolarů. Naprostou většinu z profitu ale generovaly velké bankovní domy. Těm malým se tolik nedaří.

Podle Pikory se v americkém bankovní sektoru rozevírají nůžky a to může být do budoucna problém.

Malé banky v nevýhodě

„Velké banky jsou větší a větší a ty malé mají problémy. Ty velké si mohou být jisty tím, že v případě problémů jim stát pomůže a podle toho se také chovají. Ty malé musejí být obezřetnější a tak se jim tolik nedaří,“ vysvětlil ekonom společnosti Next Finance.

Z průzkumu také vyplývá, že banky snižují velikosti svých rezerv. Pro světovou ekonomiku to podle expertů není dobrá zpráva. Pokud nejsou rezervy dostatečné a přijde krize podobná té, která svět postihla v roce 2009, banky na ní opět nebudou připraveny.

V Česku se ovšem o banky bát nemusíme. Středoevropský region je úplně odlišný. „Americké banky mají jinou strukturu produktů a jsou mnohem rizikovější. Rizika jako v USA tady nehrozí,“ tvrdí Vladimír Pikora.

Vladimír Kroc, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme