Britové dostali novou jednolibrovku. Minci proti padělatelům chrání i hologram

Ve Velké Británii jde do oběhu nová mince v hodnotě jedné libry. Místo kulatého tvaru má dvanáct menších hran a řadu bezpečnostních prvků, které z ní podle Královské mincovny dělají platidlo, jež je nesmírně těžké padělat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová jednolibrová mince

Nová jednolibrová mince | Foto: The Royal Mint

Nová jednolibrová mince má hlavně pomoct v boji proti padělatelům. Podle královské mincovny je totiž každá třicátá jednolibrová mince falešná. Nové platidlo bude proti falšování chránit několik bezpečnostních prvků – jedním z nich je prvek podobný hologramu, který se podle úhlu pohledu mění na jedničku nebo na znak. Mince je ze dvou kovů - vnitřek je stříbrný ze slitiny niklu, okraje jsou pak zlaté z mosaze a niklu.

Nové mince nahradí staré "jednolibrovky" po víc třiceti letech užívání. Královská mincovna chce některé stará platidla roztavit a použít k výrobě nových. Oproti předchozí jednolibrovce je mince tenčí i lehčí a její líc zdobí v pořadí pátý portrét královny Alžběty II. na podobném platidle. Na rubu mince jsou symboly čtyř částí Velké Británie sjednocené v královské koruně.

Podle britského Telegraphu se tento rok dostanou do oběhu i další mince. Královská mincovna plánuje vydat například novou verzi dvoulibrové mince k 200. výročí úmrtí spisovatelky Jane Austinové.

Martin Balucha, moš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme