Bytů se staví stále víc

Bytová výstavba loni výrazně rostla. Stavět se začalo skoro 40 000 bytů a což je oproti roku 2003 dvacetiprocentní nárůst. Pomohly hlavně růst hypotečních úvěrů, stavebního spoření a nízké úrokové sazby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová bytová výstavba

Nová bytová výstavba | Foto: Jan Rosenauer

Za stavební nárůst může i hrozba 19procentní daně DPH, která od roku 2007 výrazně prodraží stavbu bytů. Lidé tak zahájili výstavbu raději v předstihu.

Za stavební boom ale také může stále přítomná regulace nájemného. Lidé preferují vlastnické bydlení před nájemním. "Dokud deregulace neproběhne, nevíme, jestli máme bytů nadbytek, nebo akorát. Dokud tato fáze neproběhne, bude trh deformovaný," připomíná Jiří Pácal ze společnosti Central Europe Holding. Podle něho se vyplatí do vlastního bydlení investovat. Průměrné ceny se pohybují kolem 2 milionů korun.

Jednoznačně nejvíce nových bytů se postavilo v okolí Prahy a dalších velkých měst, jak dodává Ivan Přikryl, náměstek pro bytovou politiku ministra pro místní rozvoj: " Ono to také souvisí s tím, že stávající byty, nebo byty, které jsou volně na trhu, včetně nových nájemních bytů, jsou buď neúměrně drahé, nebo u těch nájemních smluv, které nejsou pod regulací, je zdeformované, poměrně vysoké nájemné, takže lidé si raději postaví svůj byt a splácejí hypotéku.

Celkově se ukazuje, že lidé preferují bydlení v rodinných domech. Rychlé tempo růstu výstavby bytů se podle analytiků udrží i v roce 2005, protože se lidé budou snažit uniknout před vyššími cenami kvůli vyšší DPH.

Milan Kopp, Eva Hanzlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme